Arrangementet er afsluttet.
Minikonference: Den økologiske spisekartoffel – klimaguld fra muld til mund

Vi har rigtig meget at tale om på tværs af branchen og indbyder derfor til en spændende dag med et program spækket med inspiration og rig lejlighed til at netværke, dele viden, sparre, skabe og dyrke fremtidige samarbejdsmuligheder.
Den økologiske spisekartoffel står over for udfordringer fremadrettet på både produktions- og afsætningssiden, og der er behov for, at branchen står sammen og bygger bro, så fremtidige perspektiver kan effektueres i fællesskab til gavn for såvel avl som salg. Hvad er de vigtigste opmærksomhedspunkter i produktionen? Hvordan dyrker vi økologiske spisekartofler af høj kvalitet så effektivt som muligt? Hvilke sorter skal vi satse på, og hvilke specifikke dyrkningsmæssige forskelle skal vi være opmærksomme på? Hvordan håndterer og opbevarer vi bedst vores kartofler? Hvilke perspektiver og muligheder er der i afsætning af kartofler fremadrettet? Hvilke afsætningskanaler kan vi benytte os af, og hvordan får vi fortalt de positive historier om kartoflens mange gode egenskaber, herunder de klimaorienterede argumenter for at lægge kartofler i indkøbsposen frem for pasta og ris? Hvordan får vi mange flere økologiske spisekartofler på de danske tallerkner i fremtiden, ikke mindst de unges?
Dagens program
09:30: Registrering og kaffe
10.00: Minikonferencen starter.
10.00 - 10.05: Velkomst v. Sidsel Birkelund Schmidt, specialkonsulent og projektleder, Innovationscenter for Økologisk Landbrug
10:05 - 10:50: Key-note speak: Kartoflen – fremtidens klimamad v. Marie-Louise Boisen Lendal, medstifter og direktør, Tænketanken Frej og Kartoffelambassadør 2018.
10:50 - 11:00: Pause
11:00: Session 1: Dyrkning af økologiske spisekartofler – kvalitet i læggemateriale og nye løsninger
11.00 - 11:20: Indlæg 1: Peter Bay, Skiftekær Økologi
11:20 - 11:40: Indlæg 2: Ejnar Bisgaard, driftsleder, Gram Slot
11:40 - 11:50: Opsamling på session 1 v. Anton Rasmussen, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug
11:50 - 12:30: Frokost og netværk
12:30: Session 2: Barrierer ved håndtering og opbevaring af økologiske kartofler
12:35 - 12:55: Indlæg 1: Christian Max Villadsen, salgschef, Newtec
12:55 - 13:15: Indlæg 2: Erik Thorsen, direktør, Thorsens Chipskartofler
13:15 - 13:30: Opsamling på session 2 v. Lars Bødker, landskonsulent, SEGES Innovation
13.30 – 13.40: Pause
13:40: Session 3: Perspektiver og muligheder for afsætning af økologiske kartofler
13:40 - 14:00: Gode kartofler hele sæsonen fra den vestsjællandske, humusholdige muld. Fokus på konceptudvikling, kartoffel størrelser, afsætningsmuligheder og de gode fortællinger om kartoflens vej fra muld til mund v. Peter Mejnertsen, ejer og direktør, Mejnerts Mølle A/S
14:00 - 14:20: Sortsmangfoldighed i kartoffelproduktion. Dyrkningsmæssige forskelle, efterspørgsel og mange flere afsætnings- og anvendelsesmuligheder v. Pia Hjorth, kartoffelavler og iværksætter, Naturbruget Tranum
14:20 – 14:45: Hvordan kan kartoflen aktualiseres i de unges madkultur? v. Helle Bossen, chefkonsulent, detail, Økologisk Landsforening
14:45 - 15:15: Kaffe, opsamling og eventuelle netværksmøder i fremtiden v. Casper Laursen, teamleder, Innovationscenter for Økologisk Landbrug
15:15: Tak for i dag!
Programmet opdateres løbende.
Tid
13. december 2022
09.30 - 15.15
Arrangør
Innovationscenter for Økologisk Landbrug og SEGES Innovation
Pris og tilmelding
Kontaktperson
Janni Granger, jabp@icoel.dk.
Økologiske spisekartofler - klimaguld fra muld til mund
Minikonferencen afholdes af projektet økologiske spisekartofler - klimaguld fra muld til mund, som har fået tilskud til fremme af økologi (Finanslov § 24.23.06, Støtte til forskning og udvikling i landbrugs- og skovbrugssektoren), og er støttet af Kartoffelafgiftsfonden.