Forskere til gravide: Spis økologisk

På baggrund af undersøgelser anbefaler flere forskere nu gravide kvinder at spise økologisk, da visse pesticidrester kan skade det ufødte barn.

En øget risiko for at udvikle ADHD, ringere motoriske evner og en risiko for at få iq’en nedsat med 3-5 point i intelligensmålinger.

Det kan være konsekvenserne af, at danske mødre og børn hver dag bliver udsat for insektgifte som chlorpyrifos i den daglige kost. Chlorpyrifos er ganske vist ulovlig at bruge i Danmark, men danskerne får giftresterne fra importeret frugt som citrusfrugter, bananer og æbler.

Det får alarmklokkerne til at ringe hos en stribe forskere fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet. Deres undersøgelser viser, at danske kvinder og børn har niveauer i urinen, der er højere end niveauerne fra amerikanske undersøgelser. Og de amerikanske undersøgelser viser altså en øget risiko for at udvikle ADHD, ringere motoriske evner og en risiko for at få iq’en nedsat med 3-5 point i intelligensmålinger, når man sammenligner chlorpyrifos-udsatte mødres børn med børn, hvis mødre ikke havde højt indhold af stoffet i urinen under graviditeten.

Fødevarestyrelsen affejer risikoen og forholder sig til, at EFSA, EU’s fødevarekontrol, har givet grønt lys for, at chlorpyrifos bruges i 20 EU-lande. Styrelsen mener ikke, at der er nogen risiko for vores sundhed og henholder sig til, at grænseværdien flere gange er blevet sat ned i en række afgrøder – dog ikke i citrusfrugter, der er den primære kilde til chlorpyrifos.

SDU-forskernes klare råd til navnlig gravide er: Spis økologisk.

Men bør det være op til den politiske forbruger at vælge økologiske varer, der er fri for insektgifte? Det er både SDU-forskerne og flere politikere uenige i. De mener, at det i stedet burde være økologiens forsigtighedsprincip, som skulle gælde for alle danskere.

Hvad mener du?

Her kan du dykke dybere ned i de artikler, som magasinet 'Økologisk' har skrevet om emnet. Der er også links til andre medier, der har skrevet om insektgiftene og striden mellem SDU-forskerne og Fødevarestyrelsen.

Økologisk nr. 42, forår 2018:

  • Da Alberte blev Øko-ven
  • Insektgift fra importeret frugt kan give hjerneskader
  • Grafik: Se top 6 over de afgrøder, der forsyner danskerne med chlorpyrifos

Økologisk nr. 41, vinter 2017-18:

Samvirke, september 2017:

Gylle.dk, 18. juli 2017

Økologisk nr. 37, vinter 2016/2017:

Ingeniøren, 23. juni 2016:

Ingeniøren, 27. maj 2016:

Ingeniøren, 18. maj 2016:

Økologisk nr. 33, vinter 2015/16:

Økologisk nr. 32, efterår 2015

Økologisk nr. 29, vinter 2015:

Økologisk nr. 28, efterår 2014:

Videnskab.dk, 15. februar 2014:

Ingeniøren, 6. maj 2013: