Nye mærker vil forvirre forbrugerne

To nye dyrevelfærdsmærker er på vej, og det ene er statsligt. Økologisk Landsforening, Forbrugerrådet Tænk og Dyrenes Beskyttelse mener, at det statslige mærke er vildledende, og at de nye mærker vil forvirre forbrugerne.

Fra foråret skal du til at forholde dig til to ekstra mærker for dyrevelfærd, når du skal vælge svinekød fra køledisken. Der er ellers mange mærker i forvejen. Grambogård, Friland, Antonius, Bornholmergrisen og Den Go’e Gris, er nogle af dem, du kan møde i køledisken. Men nu vokser mærkeskoven yderligere.

Der er ikke brug for flere mærker, det giver bare mærkeforvirring

Staten vil indføre et nyt dyrevelfærdsmærke, der vil blive klistret på en del af pakkerne med fersk svinekød. Karakterskalaen i statens mærke går fra ét til tre hjerter.

Desuden kommer Coop-koncernen så med sit eget velfærdsmærke, der er lanceret i protest mod statens mærke. Coops mærke vil indeholde fra ét til fire hjerter. I forvejen er der to andre dyrevelfærdsmærker på pakkerne med svinekød: ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” samt Ø-mærket.

”Så der er ikke brug for flere mærker, det giver bare mærkeforvirring”, lyder det i en fælles udtalelse fra Økologisk Landsforening, Forbrugerrådet Tænk og Dyrenes Beskyttelse. I udtalelsen står der også, at et nyt statsligt dyrevelfærdsmærke risikerer at blive en sovepude for landbruget, der pludselig kan sætte et velfærdsmærke på "almindeligt" kød uden særlig hensyn til dyrevelfærd.

Økologisk Landsforening: Nyt statsligt dyrevelfærdsmærke kan forringe dyrevelfærd

Miljø- og Fødevareministeriet: Nyt dyrevelfærdsmærke skal vinde danskernes hjerter

undefined

Æder af Ø-mærket

Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening pointerer desuden, at de nye mærker sandsynligvis kommer til at æde af Ø-mærket.

Poul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, mener, at en del af forbrugerne vil købe den nye mellemvare, som staten har blåstemplet, i stedet for Ø-mærket svinekød.

På den måde underminerer mærket
 de produktioner med størst dyrevelfærd.

På den måde underminerer mærket
 de produktioner med størst dyrevelfærd. Samtidig skelner den statslige mærkning ikke mellem økologi og frilandsproduktion, og det kan skabe endnu mere forvirring og uigennemsigtighed, vurderer Poul Holmbeck. 

Coop forsøger at rette op på nogle af disse forhold ved at løfte ”et-hjerte-niveauet” med flere velfærdskrav og ved at skelne mellem frilandsproduktion og økologisk produktion.

- Så jeg opfatter Coops mærke som mere troværdigt end ministeriets mærke. Men helt generelt mener jeg, at bundniveauet i svineproduktionen skal løftes med lovgivning og ikke med mærkning. Det ville man gøre, hvis det handlede om at forbedre forholdene for flest mulige dyr, siger Paul Holmbeck. 

Ø-mærket står for grundig kontrol

Økologerne tager kampen op

Anja Philip, formand i Forbrugerrådet, er enig. I en klumme i Økologi & Erhverv skriver hun, at statsmærket vil stikke os blår i øjnene:

”Det nye mærke ... vil øge risikoen for vildledning af forbrugerne, der vil tro, at de med køb af ”stjerne-produkter” betaler for en væsentlig bedre dyrevelfærd – selvom det ikke er tilfældet. Dette vil også udhule de eksisterende mærkningsordninger og fjerne noget af incitamentet for at arbejde for at hæve mindstekravene i lovgivningen for den konventionelle produktion”.

Det nye statsmærke vil øge risikoen for vildledning af forbrugerne, der vil tro, at de med køb af ”stjerne-produkter” betaler for en væsentlig bedre dyrevelfærd – selvom det ikke er tilfældet. Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk

Poul Holmbeck mener, at det bedste, bevidste forbrugere kan gøre, er at blive ved med at orientere sig efter det røde Ø-mærke:

- Velfærdsmærkning af kød, hvor der kun er tale om små forbedringer, vil helt sikkert kapre noget af økologiens fremtidspotentiale.

Men Ø-mærket er velkendt, og hvis vi bliver ved med at forbedre dyrevelfærden i den økologiske produktion og kommunikerer effektivt om det til forbrugerne, så har vi fremtiden for os. Vi tager i hvert tilfælde kampen op.

Bliv Økoven og få Magasinet Økologisk

%MCEPASTEBIN%