Derfor blev jeg økolog #4 - Kristina Due

Justus Musinguzi og Josephine Kiconco i det vestlige Uganda får mere mad på bordet ved at bruge de økologiske metoder i deres småskalalandbrug. Tag med på en rejse til kanten af Rwenzori-bjergene sammen med Kristina Due fra Økologisk Landsforenings Ulandsudvalg.

Episode 4 (45 min., efteråret 2019):

Tidligere skete det, at Justus Musinguzi og Josephine Kiconco kun kunne forsyne familien med et enkelt måltid mad om dagen. Kristina Due, der har besøgt deres lille landbrug i Uganda, kan berette om fremgang for parret, der nu har fem børn:

- I dag kan de få tre måltider hver eneste dag. De er rigtig glade for arbejdet med de økologiske metoder. De gør meget ud af at arbejde med teknikker, som modvirker erosion og jordskred i regntiden. De planter også forskellige afgrøder sammen, så jorden ikke lægger bar, og de har fundet ud af, at de får et stort udbytte af både bananer og bønner, forklarer Kristina Due.

- De kan også få hirse med mælk om eftermiddagen – og det er lidt af en luksus. Det er deres drøm at få et større landbrug med flere køer. Justus siger, at han godt kunne tænke sig ti køer. Der er mange klare eksempler på, at arbejdet med øko-metoderne bærer frugt, siger Kristina Due.

I episode 4 af Derfor blev jeg økolog kan du høre Kristina Due fortælle, hvordan der i ØL’s ulandsprojekter er bæredygtighed i spil på flere planer.

- Når vi kommer rundt i landbrugsgrupperne, så siger de, at de har lært bæredygtighed på flere niveauer. Ikke kun i forhold til at skabe en mere frugtbar jord, men også socialt og økonomisk. Alle grupperne praktiserer opsparing og mikrolån, og de fremhæver igen og igen, at det har lært dem at planlægge i forhold til deres ressourcer – ikke bare for dem selv, men også for deres børn.