Tag med til køernes forårsfest

MUULIGHED: Køerne kan næsten ikke vente. De er bare så klar til at løbe, springe og hoppe ud på græs. Den 23. april vil de vise dig, hvor glade de er for at komme ud i det fri til det friske foder på markerne.

Køerne har nærmest stillet sig i kø, længe før stalddørene åbnes. Når de mange gæster ankommer til gården, så ved de store drøvtyggere, at den er god nok. De skal på græs.

Køerne flokkes i det hjørne af stalden, hvor friheden venter lige om lidt. En lang vinter med halm på gulvet og tag over hovedet skal udskiftes med frisk græs og højt til himlen. Præcis klokken tolv er dagens klimaks, som både køerne og de usædvanligt mange tobenede væsener, der er samlet på de økologiske gårde, har ventet på.

- Det er en festdag, siger Mads Helms.

Han er landmanden bag Sommerbjerggård, som er en af de i alt 64 gårde rundt i hele landet, der åbner stalddørene for køerne søndag d. 23. april – og alle, der har lyst til at se synet af glade køer løbe på græs.

Mads Helms er også næstformand i Økologisk Landsforening, der i samarbejde med de økologiske mejerier arrangerer køernes forårsfest.

- Helt fra gammel tid har det været en dag, alle herude på gården har set frem til. For os letter det arbejdet i stalden, og for dyrene er det en god oplevelse.

Hop i halmborg og klap en kalv

Mads Helms mener, at det er tydeligt, at køerne har forårsfornemmelser.

- Når solen skinner, de kan høre fuglene synger og luften lugter lidt anderledes, så kan de mærke foråret. Når vi laver arbejde lige uden for stalden, så står de klar. De vil ud. De er parate, fortæller Mads Helms.

Den midtjyske mælkeproducent hører med sine 700 køer til blandt de største økologiske mælkeproducenter i Danmark. Men ifølge den erfarne landmand er mængden af græs, der er kommet op på markerne, helt afgørende for, om alle køer kommer ud på økodagen. I hvert fald 400 af dem får lov til at komme ud, tør han godt love.

Han oplyser, at Sommerbjerggård normalt får et par tusinde gæster, og at selve køer-løber-på-græs-klimakset langtfra er det eneste, du – og navnlig børnene – kan opleve. Uanset alder kan gæsterne hoppe i en halmborg, klappe en kalv og prøve at malke fra et kunstigt yver. Der vil også være smagsprøver på ost, som du kan gumle på, mens du kan se, hvordan dyrenes hverdag er på en kvægejendom.

Besøg www.økodag.dk og find en gård nær dig

Læs også: Økodag: økokøernes forårsfest