Valdemarsro: Ø-mærket er nemt at forholde sig til

Ann-Christine Hellerup Brandt, madbloggeren bag valdemarsro.dk, køber alt, hvad hun kan, økologisk. "Bag Ø-mærket er der en respekt for miljøet og dyrene", siger hun. BONUS: Hendes opskrift på chili con carne.

Hvad køber du altid økologisk?
Alt, hvad vi kan få økologisk – er økologisk. Jeg synes, at Ø-mærket er nemt at forholde sig til. Bag mærket er der en respekt for miljøet og dyrene. Der er ikke brugt sprøjtegifte, og dyrene får mulighed for at være mere ude og have en bedre dyrevelfærd. Det er også et plus, at det er let at forholde sig til ingredienslisten, fordi der er færre e-numre i øko-varer. Jeg kan godt lide varer, som min oldemor vil kunne forstå indholdet i – at de er så rene som muligt.

Opfordrer du aktivt dine brugere til at købe øko-varer?
Det gør jeg ikke et stort nummer ud af. Det er mere, hvis jeg bliver spurgt, da jeg ikke vil prædike økologi. I min verden motiverer en løftet pegefinger ikke. Jeg vil hellere inspirere til at give lyst til at lave mere mad fra bunden og dermed få fokus på råvarekvalitet. For mig er kvalitet i en råvare knyttet til bedre dyrevelfærd og fraværet af pesticidrester. Og jeg oplever ofte, at de økologiske varer giver et bedre resultat i det færdige måltid.

Hvorfor vil du ”blot” inspirere?
Så begynder folk ofte at interessere sig mere for råvarerne og fokuserer naturligt på kvalitet. Får man øjnene op for grøntsagernes smag, og hvordan du kan lave lækre måltider ud af dem, så dykker du ofte også ned i håndværket. Med det kommer en fokus på kvalitet. Bruger man sin nysgerrighed og kreativitet, så bliver det mere lystbetonet end noget med skyld og forbud. I forordet til min kogebog ”Aftensmad” formulerer jeg det sådan, at jeg i alle mine opskrifter tager udgangspunkt i ”standardstørrelsen” på de økologiske frugter og grøntsager – og at jeg anbefaler at bruge økologiske råvarer og produkter, hvis læserne har mulighed for det.

Påvirker jeres Ø-fokus, hvor meget kød spiser i?
Siden jeg for alvor begyndte at tænke over det økologiske valg, så har jeg været vandt til at bruge sloganet ”lidt, men godt”, når det kommer til kødprodukter. Vi har 2-4 vegetar-aftener om ugen. Det er ikke noget, vi planlægger. Det er bare blevet naturligt for os.

Hvad er jeres vegetar-favoritter?
Blandt de vegetariske gengangere hjemme hos os er chili sin carne. Opskriften er god for dem, der gerne vil inspirere resten af familien til at spise mere grønt. Det samme gælder for en grøntsags-lasagne. Her kan man skifte kødet ud med squash og aubergine og måske også tilsætte lidt ekstra bladselleri i stedet for kød. Du kan finde begge opskrifter på min hjemmeside, www.valdemarsro.dk. Jeg har i øvrigt erfaret, at det kan være en god idé ikke lige at fortælle, at retten er uden kød - men bare lade den grønne ret være en god og velsmagende lille fest i sig selv.

Hvad kan eksotiske køkkener bidrage med i det tidlige forår med få danske sæsonvarer?
En flittig brug af krydderier, limefrugter osv. løfter virkelig sæsonvarerne. Særligt mens sæsonvarerne kører på lavt blus i det, der førhen hed ”The Hungry Gap”. I gamle dage var husholdningerne ved at løbe tør for mad, før næste sæsons afgrøder var klar til høst. I dag er der blot få danske varer at købe i marts/april. Når de danske råvarer er i sæson hen over sommeren, er der ikke behov for så mange krydderier.

Hvad er dit bedste tip til at peppe vintervarer op?
Parmesanost. Den hårde ost er genial til at rive oven på ovnretter, eksempelvis med broccoli, kål og rodfrugter. Det går rent ind hos børn, ligesom 2-3 teskefulde smør oven på de varme rodfrugter kan få mine børn til at køre dem ind, når de kommer på bordet.

 

For mig er kvalitet i en råvare knyttet til bedre dyrevelfærd og fraværet af pesticidrester. Og jeg oplever ofte, at de økologiske varer giver et bedre resultat i det færdige måltid.

- Ann-Christine Hellerup Brandt

---

VALDEMARSRO:

VERDENS BEDSTE CHILI CON CARNE

Foto: Ann-Christine Hellerup Brandt

Ann-Christine Hellerup Brandt om sin opskrift:

Der er masser af power på smagen, men den er ikke spor stærk – så hele familien kan være med! Hvis du vil have den med mere bid og chili- smag, skruer du bare op for mængden af cayennepeber eller frisk chili, alt efter smag og behag.

Frem for at købe nachos, kan du også riste en brødrest til – eller lave dine egne nachos. Du kan også erstatte kødet med squash, aubergine og bladselleri. Og så er chili con/sin carne god i bagte kartofler.  Så en rest er en god måde at  have mad til to dage på.

Portioner: 4 pers.
Tid: 50 min.

INGREDIENSER
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. tørret koriander
½ tsk. tørret chiliflager
2 fed hvidløg, finthakkede
2 store løg, finthakkede
350 g hakket oksekød
1 dåse flåede, hakkede tomater
3 spsk. soltørrede tomater, finthakkede
1 dl oksebouillon
500 g kidneybønner, iblødsat og kogt (svarer til indholdet i to dåser)
40 g mørk chokolade
3 spsk. olivenolie
Salt og friskkværnet peber

Til servering
1 pose nachos
1 dl cremefraiche 18 %
150 g cheddarost, friskrevet
2 håndfulde frisk koriander, grofthakket
1 rød chili, finthakket

SÅDAN GØR DU
Varm olien i en sautérpande eller en gryde. Tilsæt krydderierne: Spidskommen, kanel, koriander, chili og hvidløg.

Rør rundt i et par minutter, skru lidt ned for varmen, og tilsæt de hakkede løg. Rør rundt, indtil løgene er gennemsigtige og klare, tilsæt nu oksekød og brun det. Tilsæt de flåede tomater, hakkede soltørrede tomater og oksebouillon.

Læg låg på, og lad det hele simre i en halv times tid.

Smag så saucen til. Skal den have mere power, så tilføj lidt mere chili. Hvis saucen er blevet for stærk, så vent med at gøre noget. Bønnerne og chokoladen runder den af snart.

Tilsæt bønner, og varm retten godt igennem i 5 minutter. Tag gryden af varmen, og rør først halvdelen af chokoladen i, og smag derefter til med resten af chokoladen. Chokolade runder den gode chili con carne af, tilføjer en dybde og en nuanceret smag i chilien, som er uimodståeligt lækker.

Smag til igen med salt og peber. Hvis chilien er blevet for stærk, kan det klares med lidt rørsukker. Ellers må I spise lidt ekstra cremefraiche til – det dulmer smagsløgene.