CASE - Aalborg

Ved at deltage i kurser om økologi har man i Børnehaven Fuglsang fået fokus på bæredygtighed og at nedbringe madspild.

eHvad: Børnehaven Fuglsang

Hvor: Aalborg Kommune

Hvem: Mette Lindorf Nielsen, Kostfaglig eneansvarlig

Baggrund

Da jeg kom til Fuglsang, var forbruget af økologiske råvarer allerede stort. Vores institution er inspireret af Reggio Emilia-filosofien. Ifølge Loris Malaguzzis teori er det vigtigt med madordning i institutionerne. Børn og voksne samarbejder om skabelsen af maden fra bunden, måltidet og råvarerne. Vi bruger madordningen og køkkenet som et læringsrum. Derfor giver det god mening, at vi bruger økologiske råvarer og tænker bæredygtighed ind i madordningen.

Proces

Jeg var så priviligeret at få bygget et nyt køkken i 2003, som muliggjorde en mere varieret produktionsform. Derfor kan vi lave mad fra bunden - det har sparet mig for mange penge og skabt rum og plads til mere økologi over årene. I løbet af de sidste par år har jeg deltaget i alle arrangementer og kurser om økologi, som Aalborg Kommune har stillet til rådighed. Det har hver gang været lærerigt og inspirerende, bl.a. fik jeg øget fokus på madspild.

Resultater

I 2013 havde vi et arrangement i Kost & Ernæringsforbundet Nordjylland, hvor Økologisk Landsforening hjalp os med at søge det økologiske spisemærke. I 2013 var vores økologiprocent på 89, i 2016 var vores gennemsnit på 94,1. Foreløbig bærer køkkenet sølvspisemærket, som jeg er godt tilfreds med. Det giver en fin fleksibilitet i forhold til de aktiviteter og traditioner, vi ønsker at have i Fuglsang.

Gode råd

Opsøg og del viden - det giver altid noget at komme afsted og høre om andres erfaringer med økologi. Jeg glæder mig over, at vores kommunale netværk nu er blevet formaliseret endnu mere, så alle kostfaglige i byen har mulighed for at deltage i et fagligt fællesskab med andre, som arbejder med mad til børn.

Børnehuset Fuglsang er medlem af Økologisk Landsforening, hvor vi modtager aviser og magasiner om de nyeste fakta og tiltag omkring økologi. Materialet er tilgængeligt for forældre til børn i børnehuset.

Jeg deltager i Øko Nord, som er en erfaringsgruppe. Gruppen består af offentlige og private arbejdspladser/virksomheder. I gruppen udveksler vi erfaringer og udfordringer, der opstår i vores arbejde med økologi og bæredygtighed.

Ønsker du at referere til ovenstående så kontakt Mette Lindorf Nielsen MLN-fb@aalborg.dk