Landsskuet 2017

Kom forbi Økologisk Landsforenings stand på Landsskuet i Herning 29. juni - 1. juli og oplev bl.a. DM i hø 2017! Find os på stand 835.
Mads Lystbæk (t.h.) stiller op til DM i hø for at forsvare sin titel fra 2014, da han vandt i kategorien 'marktørret'.

På Økologisk Landsforenings 500 kmv store stand på Landsskuet er der masser af aktiviteter alle dage, læs om dem herunder. Vi ses på stand 835!

Er du Danmarks bedste hø-avler?

Så har du chancen for at bevise det, når Økologisk Landsforening igen i år arrangerer DM i hø på Landsskuet! Ta' udfordringen op og tilmeld dig her:

Tilmeld dig senest mandag d. 26 juni. Du kan enten indsende dit konkurrencehø (fem kg) til Økologisk Landsforening, Silkeborgvej 260, 8230 Åbyhøj, eller medbringe dit hø til Landsskuet, hvor det frem til lørdag kl. 9.30 gælder som indgangsbillet til Landsskuet.

DM i hø genopstår på Landsskuet

Danmarksmesterskaberne i hø – opfundet af Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening i 2011 – genopstår efter to års pause på Landsskuet i Herning i år.  Økologisk Landsforening står for konkurrencen, og Hø-teltet er integreret i foreningens store stand. Måske kan du noget på høområdet – og har modet til at melde det til konkurrencen?

Dommerpanelet består i år af

 • Frank Erichsen, kendt fra DR-programmet Bonderøven
 • Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening
 • Torsten Wetche, økologisk mælkeproducent
 • Ditte Susgaard, sommelier v. Restaurant Domestic
 • Thorkild Nissen, konsulent og hø-ekspert
 • Sisse Budtz, indehaver af restaurant Léstragon

Dommerne udvælger seks partier hø til finalen, hvorefter overdommerne - får og køer - tygger sig frem til Danmarks bedste hø i Store Ring!

Hømesterskaberne afgøres i to discipliner: Marktørret hø og ladetørret hø. At tørre høet perfekt på marken er en kunst i sig selv. Derfor er konkurrencen om at producere Danmarks bedste hø delt i de to discipliner. Præmierne tæller i år blandt andet en middag for to på restaurant Bæst, en middag for to på restaurant Domestic, Århus, Økologisk hø-øl fra Herslev Bryghus, hø-ost fra Naturmælk og en holistisk frøgræsblanding fra DSV. De regerende mestre; Mads Lystbæk, Spjald (marktørret) og Peder Nielsen, Lemvig (ladetørret) stiller begge op i årets konkurrence for at forsvare deres titler.

Se det fulde program for Økologisk Landsforening på Landsskuet her

Program DM i Hø

Torsdag og fredag

 • Hele dagen: Gæt det bedste hø – vind en høost!
 • 10.30 – 12.00: Lemænd laver trådhæs ved høteltet
 • 12.00 – 15.00: Lemændene slår græs rundt på og uden for standen.
 • 15.00: Kom og oplev ledans. Lemændene svinger leerne i en synkron dans.
 • 15.30 – 16.30: Lekursus: Lær at slå med le. Tilmelding i høteltet.

Lørdag

 • Kl. 9.00 – 9.30: Frank skærer grene til løvhø i landsskuenaturen.
 • Kl. 9.30 – 10.00: Frank sætter løvhø i hæs, stand 835.
 • Kl. 10.30 – 11.30: Dommerne bedømmer hø, stand 835.
 • Kl. 13.10 – 13.20: Offentliggørelse af finalister til DM i Hø og igangsætning af firbenede dommere i Den Store Ring.
 • Kl. 14.40 – 14.55: Kåring af årets vindere af DM i Hø i Den Store Ring.

Film: DM i hø genopstår på Landsskuet

Mere Hø

Krølle på halen og rullende øko-hønsehus

På standen kan du også opleve en økologisk so med smågrise på friland, se økologiske høns og besøge et nyt, danskproduceret hønsehus på hjul.

Vi indretter en 300 kvm stor fold med hytte til en økologisk so med smågrise. Flere og flere efterspørger svinekød fra dyr, der har haft et godt og sundt liv, og rigtig mange landmænd lægger i disse år om til økologisk svineproduktion, ligesom eksisterende økologer udvider produktionen. På Landsskuet kan man se grisene og blive klogere på dyrevelfærden i økologisk svineproduktion. 

På standen er der også et danskproduceret, rullende hønsehus med plads til 75 æglæggende høns. Mobile systemer gør det muligt at kombinere økologisk fjerkræhold på friland med andre produktionstyper. For eksempel økologisk mælkeproduktion, hvor der er mange græsmarker eller økologiske grøntsagsavl, hvor der er grøntsagsrester.

Udover de økologiske grise og høns, kan du også møde får af gammel husdyrrace på økologernes stand, som du finder 100 meter fra hovedindgangen. Konkurrencen DM i hø foregår også på standen, hvor man selv kan dufte til høet og gætte på vinderen. Man kan også få svar på sine spørgsmål om økologi. Der er økologiske landmænd på standen under hele landsskuet.

Omlægning til økologisk produktion

Det økologiske landbrugsareal vokser i rekordfart, sidste år gik landmænd i gang med at omlægge 21 procent mere økologisk jord. Herhjemme steg økosalget i butikkerne med 14 procent sidste år, mens væksten i eksport af økologiske landbrugs- og fødevarer var 15 procent i 2016.

Der er brug for endnu flere økologiske producenter. Slagterier efterspørger økologiske grise, omlægning af økologiske mælke- og fjerkræproduktioner øger efterspørgslen på økologisk foder, mens økologisk frugt og grønt efterlyses af forbrugere og butikkerne. Størst salgsvækst er der faktisk i landområder i øjeblikket.

Overvejer du mulighederne for at lægge om til økologi, så besøg Økologisk Landsforenings stand på Landsskuet og tag en uforpligtende snak med en økologisk omlægningskonsulent. Du kan også booke et økologisk omlægningstjek og få en nærmere vurdering af din bedrifts muligheder i økologien. Hvis du er interesseret i et omlægningstjek men har du ikke mulighed for at komme på Landsskuet, er du altid velkommen til at ringe til omlægningskonsulent Jens Peter Hermansen, tlf. 61 97 49 10.

Succes med økologi

Både nye og garvede økologer kan få råd og vejledning af kollegaer fra de Landbrugsfaglige Udvalg og fagkonsulenter på Økologisk Landsforenings stand på Landsskuet. Målet er at hjælpe så mange som muligt med at få succes med økologi! Den stigende interesse for økologi hos danske landmænd medfører også en stor efterspørgsel på viden og erfaring fra de landmænd, der har beskæftiget sig med økologi i flere år. På Landsskuet kan nye økologiske landmænd finde viden, råd og få sparring af erfarne økologer og fagkonsulenter på Økologisk Landsforenings stand. De garvede økologer kan få ny viden – både landbrugsfaglig og afsætningsmæssig. Standen vil under hele skuet være bemandet af økologiske landmænd og -fagkonsulenter, der er klar til at svare på spørgsmål.

- At være økologiske landmand er et andet håndværk. Vi vil gerne hjælpe vores mange nye kolleger med at få succes med økologien. I marken, stalden og på markederne. Derfor har vi samlet en masse knowhow og erfaring, som er tilgængelig på vores stand ved landsskuet, siger Per Kølster, der er økologisk landmand, -brygmester og formand for Økologisk Landsforening.

Landsskuet på Facebook