63.000 besøgte økologiske gårde i weekenden

Økologiske landmænd fik besøg af 63.000 danskere til Økologisk Høstmarked i weekenden. 75 øko-gårde åbnede stalddørene for børn og voksne, som var med til at fejre sommerens økologisk høst.
Til det økologisk høstmarked kan børnene få et forhold til, hvor maden kommer fra. Foto: Moment Fotografi

I denne weekend indbød økologiske gårde over hele landet til Økologisk Høstmarked. 63.000 danskere benyttede sig af muligheden for at møde deres lokale øko-landmand og på første hånd opleve, hvilken forskel det gør at købe økologi.

Projektleder i Økologisk Landsforening, Birgitte Nygaard, glæder sig over at så mange - både børnefamilier, unge og ældre - valgte at trække i gummistøvlerne og deltage i eventen på trods af især en regnvåd lørdag.

- Det høje besøgstal til økologisk høstmarked vidner endnu engang om en rigtig stor interesse for økologi blandt danskerne og for at komme tættere på fødevarerne. Og så er de økologiske landmænd rigtig gode til at skabe et stemningsfuldt og autentisk arrangement, som folk har lyst til at vende tilbage til år for år. I år samarbejdede flere af gårdene desuden med lokale kokke om at tage gæsterne med på hele rejsen fra jord til bord - fra de friske råvarer til det færdige økologiske måltid, siger Birgitte Nygaard.

Får et forhold til hvor øko-maden kommer fra

Til det økologisk høstmarked får børnene et forhold til, hvor maden kommer fra. På nogle gårde har de eksempelvis prøvet at male korn eller valse havregryn, hive økologiske grøntsager op af jorden, set øko-køerne blive malket eller klappet økologiske grise, lam og kalve. Imens har de voksne gået på opdagelse i de økologiske gårdbutikker, været på markvandring med landmanden eller smagt på økologiske råvarer.

- Når gæsterne møder den økologiske landmand og oplever, hvordan det fungerer på en økologisk gård, er det meget nemmere at forstå, hvordan man kan producere fødevarer af høj kvalitet og samtidig have en høj dyrevelfærd og beskytte naturen mod kemi, siger Birgitte Nygaard.

Danskernes køb af økologiske varer skåner den danske natur og grundvand for tonsvis af sprøjtegiftrester hvert eneste år. Det giver en rigere natur med flere sommerfugle, bier og vildt, og det giver os alle sammen rene fødevarer og rent drikkevand uden rester af sprøjtegifte. Når man vælger økologi, siger man samtidig farvel til 330 E-numre i sin mad og er med til at sikre, at dyrene har god plads og kommer ud under åben himmel.

Økologisk Høstmarked blev i år afholdt for 22. gang.