Økologi sætter ny rekord i professionelle køkkener

Private og offentlige storkøkkener købte økologiske varer for 1,3 mia. kroner i 2014, viser en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Det er ca. en tredobling i forhold til 2009, ifølge Økologisk Landsforenings tidligere opgørelse.

Økologiske råvarer udgør en stadig større del af de mange tusinde måltider, som hver dag serveres for ældre på plejehjem, børn i daginstitutioner og gæster på restauranter og caféer rundt omkring i landet. Der blev solgt for 1,3 mia. kroner økologiske varer til professionelle køkkener i 2014. Det viser en ny opgørelse fra Danmark Statistik, der netop er offentliggjort. Det er en stigning på hele 33 procent i forhold til 2013. Og ca. en tredobling i forhold til 2009, ifølge Økologisk Landsforenings tidligere opgørelse.

- Vi begynder nu for alvor at se resultatet af den politiske målsætning om 60 procent økologi i landets offentlige køkkener, som er en vigtig motor i forhold den økologiske omlægning af landbruget. Det er en meget positiv udvikling, som sammen med en massiv efterspørgsel på økologiske varer i dagligvarehandlen udgør et stærkt incitament for konventionelle landmænd til at blive økologer, siger formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster.

800.000 daglige måltider med øko-potentiale

Mere end 30 kommuner har valgt at omlægge deres køkkener til økologi, og Økologisk Landsforening forventer yderligere vækst i de kommende år i takt med, at flere og flere køkkenfolk har været på omlægningskursus. Sammenlagt udgjorde den offentlige sektors køkkener ca. 40 pct. af det økologiske marked til professionelle køkkener, svarende til ca. 526 mio. kroner. De offentlige køkkener står hver dag for i alt 800.000 måltider.

Når der kommer flere økologiske råvarer i gryderne og på tallerknerne i landets professionelle køkkener, betyder det, at tusindvis af danskere på deres arbejdspladser, i børnehaven eller på plejehjemmet får serveret mad, som er fri for rester af sprøjtegifte. Det er med til at sikre, at vi også i fremtiden har rent drikkevand i hanen, og at dyrene har et godt liv med god plads og masser af frisk luft, siger Per Kølster.

Sundere, mere velsmagende og klimavenligt

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser, at især økologiske mejerivarer inkl. æg (38 pct.) og kolonialvarer (35 pct.) som drikkevarer, mel og gryn fyldte mest i landets køkkener i 2013. Frugt og grønt udgjorde 18 procent af omsætningen.

- Økologisk omlægning i storkøkkener omfatter, at maden i højere grad laves fra bunden af sæsonens råvarer, at spild reduceres markant samtidig med, at måltiderne indeholder mere grønt og mindre kød. Det gør omlægningen mulig uden at skrue op for budgetterne. Det giver altså både mere velsmagende, sundere og mere klimavenlige måltider, siger Rikke Thorøe Grønning, chefkonsulent i Økologisk Landsforenings foodservice-team.

Hun påpeger, at også det voksende antal spisesteder med det økologiske spisemærke afspejler den stigende interesse for økologi i landets storkøkkener. I dag har 1250 offentlige og private køkkener øko-spisemærket i enten guld, sølv eller bronze, som dokumenterer køkkenets økologiandel.

Når maden bliver økologisk, bliver den også mere dansk

Når køkkener i børnehaver, på plejehjem eller sygehuse lægger om til økologi, stiger andelen af danske råvarer i maden og importen falder. Det viser et nyligt udkommet notat fra Økologisk Landsforening. Notatet tager udgangspunkt i erfaringerne fra tre store grossister, Dansk Cater, Catering Engros og Hørkram, som leverer varer til offentlige køkkener.

- Det bekræfter, at køkken-omlægningen kommer de danske økologiske landmænd til gode og får direkte og positive effekter for dansk natur og dansk grundvand. Derfor er det utroligt vigtigt, at politikerne fortsat bakker op om omlægning til økologi i de offentlige køkkener, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Omsætning fordelt efter storkøkkentype:

  • 30 %: Offentlige institutioner
  • 25 %: Kantiner på private arbejdspladser
  • 10 %: Kantiner på offentlige arbejdspladser
  • 24 %: Restaurant, hotel, café
  • 11 %: Andre (diner transportable, take-away mv.)