Coops adm. direktør: Regeringen mangler øko-visioner

Regeringen bør udvikle en vision for, hvor Danmark skal hen med hensyn til økologiske varer og give økologien konkret opbakning. Det mener Peter Høgsted, adm. direktør i Coop, som i et blogindlæg hos Berlingske Business kritiserer regeringen for at neddrosle ambitionerne for økologi i Danmark. Coop selv holder fast i sit mål om at gøre Danmark dobbelt så økologisk.

Blog: Måltidsaktivisten. Berlingske Business

Af Peter Høgsted, adm. direktør for Coop.

 

Regeringen har i sin korte levetid vist, at den ikke har nogle visioner for dansk fødevarekultur – og i særdeleshed ikke for økologien.

Tværtimod, fristes man næsten til at sige.

Det understreges af regeringens 16-punkts plan for Dansk Landbrug, hvoraf det godt nok fremgår af pkt.13) at regeringens vil arbejde for konkurrencedygtig økologi og styrket eksport af økologiske fødevarer. Men det efterfølges af bemærkningen fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, om at ”regeringen finder det uhensigtsmæssigt at være bundet af en kvantitativ målsætning som ikke er realistisk, men fastholder en ambition om at fremme økologiomlægningen, så det økologiske areal og ikke mindst produktionen kan vokse “.

I Coop har vi visionen om at gøre Danmark dobbelt så økologisk – det bliver svært, hvis der ikke satses på økologisk omlægning og støtte hertil. Selvfølgelig kan vi importere økologiske produkter fra andre lande, men det ville være mere naturligt, at vi herhjemme kunne producere til vores egen efterspørgsel.

Danmark har efter min mening enorme muligheder for eksporteventyr, for udvikling af nye virksomheder og for at give verden noget bedre mad.

Men i stedet for at tage fat om mulighederne, også fordi Danmark i dag har en allerede stærk position på økologien, vælger man at lægge visionerne på hylden, neddrosle ambitionerne og fjerne mål for omlægning til økologi.

Jeg tror på, at vi alle får en bedre, renere og rigere verden, hvis vi fortsætter med at gøre Danmark mere økologisk. Det er godt for miljøet, godt for landmændene, der får mere for deres produkter, godt for os i detailhandelen, og godt for forbrugerne. Økologi skaber mere værdi for alle parter.

Men vi må nu erkende, at hvis vi skal fortsætte den positive udvikling, så Danmark fortsat kan være forgangsland, skal vi selv gøre arbejdet. Fra regeringen får vi ikke meget hjælp.

Jeg kan godt undre mig over, at det er virksomheder som os, der skal stå for undervisning i økologi i madkundskab. Men det er tilfældet. I næste uge starter vi Danmarks største undervisning indsats for økologien. Når 161.000 børn fra 6.700 skoleklasser i næste uge begynder at lære om økologi og madens vej fra jord til bord er det Coops program for børn og unge kaldet GoCook, der står bag med undervisningsmaterialer og 87 tons økologiske råvarer. Vi gør det gerne, men man må da undre sig over, at staten ikke i højere grad bakker op om det vigtige projekt: At lære den næste generation, hvor maden kommer fra, så de bliver mere interesserede i kvaliteten af vores fødevarer end deres forældre er.

Vores vision er at skabe den første generation af unge, der er bedre til at lave mad end deres forældre, og at Danmark bliver nr. 1 i verden på økologi.

Hvor er regeringens vision?

Danske landmænd gør en fantastisk indsats ved at producere nogle gode råvarer, vi bidrager med salg, markedsføring og undervisning, og forbrugerne køber økologi som aldrig før.

Jeg synes, regeringen skal være helt anderledes ambitiøs. Dels ved at udvikle en vision for, hvor Danmark skal hen med hensyn til økologiske varer, dels ved at give økologien konkret opbakning. Differentieret moms og øget støtte til omlægning fra konventionel til økologi, er to af de mest indlysende måder at bakke op om økologien. Gennemgang af et ulogisk afgift system kunne være en tredje. Samarbejde om fælles ambition på tværs af sundheds- miljø-, fødevarer, skat- og erhvervs- og vækstministerierne kunne være en fjerde.

Hvorfor griber regeringen ikke mulighederne til at skabe positiv foranderlighed?

Måske vi skulle sende en økologisk smagekasse og et sæt undervisningsmaterialer til Christiansborg…