Gratis økonomiberegninger af gårdbiogas

Økologisk Landsforening og AgroTech tilbyder gratis økonomiberegninger til 25 økologiske og 25 konventionelle landmænd, der overvejer at etablere gårdbiogasanlæg. I efteråret ventes en ordning for 40 procents investeringstilskud til gårdbiogasanlæg sat i søen.

25 økologiske og 25 konventionelle landbrug får nu mulighed for at få lavet en gratis beregning af økonomien i et gårdbiogasanlæg. Det sker som et led i projektet BioEnergyFarm 2, som Økologisk Landsforening og AgroTech gennemfører.

- Beregningsværktøjet giver et overblik over investeringsomfang, indtægter og udgifter, samt en vurdering af rentabiliteten på den enkelte bedrift, og det er meget lidt tidskrævende, siger Michael Tersbøl, der er faglig udviklingschef i Økologisk Landsforening.

Online-værktøj

Økonomiberegningen foregår i to trin. Via hjemmesiden bioenergyfarm.eu kan landmanden indtaste nogle få oplysninger om bedriften i en økonomiberegner. Hvis udfaldet er positivt, og man er interesseret i en udvidet beregning, kan man tage kontakt til Økologisk Landsforening eller AgroTech. Så vil en konsulent komme på besøg på bedriften og udføre en mere detaljeret analyse og beregning. Denne rådgivning er en del af projektet, og derfor uforpligtende og gratis for landmanden.

Investeringstilskud på vej

I øjeblikket er en bekendtgørelse om tilskud til investeringer på økologiske bedrifter i høring. Bekendtgørelsen forventes at realisere en pulje til investeringstilskud til mindre, økologiske gårdbiogasanlæg. Puljen kan give tilskud til op til 40 procent af investeringen, som maksimalt må være fem millioner kroner. Det forventes, at der åbnes op for ansøgninger til puljen i slutningen af oktober.

- Hvis man allerede inden da får lavet sin beregning, og den falder positivt ud, så er det helt klart en overvejelse værd at søge puljen, hvis den bliver en realitet, hvilket vi for nuværende forventer, siger Michael Tersbøl.

Find onlineberegneren her.