Bag økologisk i julen

Pebernødder, brunkager, klejner og vaniljekranse er lækkerier, der alle hører december til. Hvis du foretrækker din julehjemmebag uden rester af sprøjtegifte, er økologi det sikreste valg. Konventionel hvedemel kommer på en andenplads over de fødevarer, danskerne får flest rester af sprøjtegifte fra.

Hvedemel spiller en vigtig rolle for de danske juletraditioner. For december dufter af hjemmebag. Hvis der skal æbleskiver eller småkager på bordet, når der tændes lys i adventskransen på søndag, er der god grund til at bage med øko-mel.

Hvedemel kommer således på en andenplads over de fødevarer, som danskerne får flest rester af sprøjtegifte fra. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at 8,6 procent af danskernes samlede indtag af sprøjtegiftrester stammer fra konventionel hvedemel.

Hver femte pose mel vi køber er økologisk

- Når man rigtigt skal forkæle familien med hjemmebag i julen, er det rart at vide, at der ikke følger rester af sprøjtegifte med de søde sager, man serverer. Og så er det sikreste valg at bage med økologiske ingredienser. De økologiske landmænd bruger ingen sprøjtegift i produktionen, siger Helle Bossen, markedskonsulent i Økologisk Landsforening.

Ifølge den seneste pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen, blev der fundet rester af sprøjtegift i 56 procent af de konventionelle prøver af hvedemel.

- Interessen for rene fødevarer, som er produceret uden brug af kemi, er stigende. Det er en af årsagerne til, at danskerne er verdensmestre i at købe økologi. Danskerne har taget forsigtighedsprincippet og ønsker at undgå giftrester i maden fremfor at satse på, stofferne er ufarlige, vurderer Helle Bossen.

Mere end hver femte pose mel, der bliver lagt i indkøbskurvene i dag, er økologisk.

Find opskrifter på økologiske jule-småkager