Undgå ”hjernegift” - vælg øko-appelsiner

Vil du undgå rester af sprøjtegifte, når du sætter tænderne i appelsinerne, er det sikrest at vælge økologi. Førende forsker i miljømedicin anbefaler gravide at spise økologiske citrusfrugter for bl.a. at undgå stoffet Chlorpyrifos, som han kalder ”hjernegift”.

Saftige, søde appelsiner er ikke kun rige på c-vitaminer, men også på rester af sprøjtegift. Hvis de altså ikke er økologiske. Fødevarestyrelsen fandt eksempelvis rester af sprøjtegifte i 96 procent af butikkernes konventionelle appelsiner i 2014.

Chlorpyrifos hedder ét af sprøjtegiftene, som blev fundet på næsten hver anden appelsin. Midlet er designet til at slå insekter og andre skadedyr ihjel ved at angribe deres nervesystem. Desværre har chlorpyrifos også skadelige effekter på mennesker, hvis du spørger professor ved SDU, Philippe Grandjean. Han kalder slet og ret chlorpyrifos for ”en hjernegift”:

- De kemikalier, der angriber nervesystemet, er uhyre effektive, netop fordi insekternes hjerner er så modtagelige. Det smertelige problem er bare, at den sårbarhed over for pesticidernes angreb også omfatter den menneskelige hjerne”, skriver han i en bog om kemien i vores hverdag.

18 forskellige pesticider i appelsiner

Chlorpyrifos er langtfra det eneste sprøjtemiddel, Fødevarestyrelsen finder i citrusfrugterne. I 2014 testede Fødevarestyrelsen for eksempel 56 partier appelsiner for rester af sprøjtegift. I dem fandt man 133 rester af 18 forskellige sprøjtegifte. Det vil sige, at hver eneste af de 56 testede appelsiner i gennemsnit indeholdt rester af 2,3 forskellige sprøjtegifte. Nogle af giftresterne sidder kun i skallen, mens andre trænger ind i selve frugten.

Ifølge Philippe Grandjean taber danske børn i gennemsnit knap et IQ-point på grund af sprøjtegifte.

 - Kemisk hjernesvind er et langt større samfundsproblem end nedsat sædkvalitet og andre påvirkninger, der ellers virker skræmmende. Vi står altså over for et alvorligt og overset problem, skriver professoren, som ved flere lejligheder har anbefalet navnligt gravide at spise økologisk mad.

I 2014 testede Fødevarestyrelsen også i alt 18 økologiske citrusfrugter. Her fandt man ingen rester af chlorpyrifos eller andre pesticider. I den økologiske produktion er det ikke tilladt at bruge sprøjtegifte.