Vælg øko-flæskesteg til jul og få masser af dyrevelfærd

Julen er grisens højtid. Der er flæskesteg og flæskesvær på tallerkenerne overalt i landet i december. Og gris er ikke bare gris. Danskernes interesse for dyrevelfærd stiger, og det samme gør derfor efterspørgslen på økologisk svinekød.

Smågrise med krølle på halen, der piler rundt mellem hytter på friland. Og en so der smider sig i en kølende mudderpøl på en grøn mark under blå himmel. Det er den slags scener, der kendetegner den økologiske svineproduktion, og som danskerne i stigende grad ønsker at se for sig, når de sætter tænderne i en svinemørbrad, kotelet eller flæskesteg.

- Sidste år var kun omkring tre procent af det svinekød, der blev solgt i dagligvarehandlen, økologisk. Men i år er salget af øko-svinekød steget så markant, at de økologiske svineproducenter har svært ved at følge med. Danskerne interesserer sig i stigende grad for dyrevelfærd, og vi forventer helt klart at udviklingen fortsætter i de kommende år, siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler øko-flæskesteg

Hun bakkes op af Dyrenes Beskyttelse, som anbefaler at købe økologiske råvarer eller råvarer, som er kontrolleret og anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, hvis man vil sikre en høj dyrevelfærd.

- På bare to år er der sket næsten en firedobling af danskere, som tillægger dyrevelfærd betydning, når de køber ind. Det betyder, at stadig flere interesserer sig for, om eksempelvis flæskestegen kommer fra en gris med krølle på halen, siger Henrik Westh, der er retail manager i Dyrenes Beskyttelse.

Det økologiske griseliv

Når man vælger økologisk svinekød, får man kød fra en gris, der har spist grovfoder, bevæget sig frit, rodet i jorden og brugt sine muskler. Man får også kød fra en gris, der begyndte sit liv med sin mor og søskende i en hytte under åben himmel, og som har gået næsten dobbelt så lang tid sammen med sin mor, som de konventionelle smågrise får lov til. Den har god plads og mulighed for at komme udenfor, når den flytter ind i stalden efter syv uger. En økologisk gris får ikke halen klippet af, og den modtager ikke gentagne antibiotikabehandlinger, mens den vokser op. Medicinforbruget blandt de økologiske smågrise er 20 gange lavere end hos de konventionelle.

- Når der er så stor forskel på den økologiske og konventionelle svineproduktion, er det klart, at økologisk svinekød er dyrere. For at få råd til øko-flæskestegen, kan man eventuelt skrue lidt op for kartofler og andre grøntsager på det økologiske julebord, og lidt ned for kødet. Det giver god smag i munden at vælge en økologisk flæskesteg, hvor man ved, at kødet kommer fra en gris, der har haft et godt liv, siger Helle Bossen.

Find din øko-flæskesteg

Du kan købe økologisk flæskesteg i de fleste dagligvarebutikker op til jul

Du kan også gøre det til en juletur for familien at besøge en af de økologiske gårdbutikker i landet, som sælger øko-svinekød. På den måde får du mulighed for på første hånd at se, hvordan grisene har det ude på marken. Find en økologisk gårdbutik på Økologisk Landsforenings vejviser til lokal økologi på okologi.dk.

Ligger der ikke en gårdbutik i nærheden af dig, har mange af de økologiske gårde med svinekødsproduktion også en netbutik, hvor du kan bestille dit økologiske svinekød og få det leveret direkte hjem til din dør.