Ny måling: Stor succes med økologi i ti kommuner

Offentlige køkkener i mange kommuner arbejder lige nu for at servere meget mere økologi til borgerne. 10 af kommunerne deltager i Øko++-samarbejdet og har allerede øget økologiprocenterne markant, viser en nyligt gennemført midtvejsmåling.

Over 600 køkkenfolk fra 135 køkkener i ti kommuner har siden januar 2015 været i gang med et toårigt økologisk omlægningsprojekt. Køkkenerne har modtaget uddannelse i økologisk omlægning fra Øko ++ samarbejdet og får inspiration til, hvordan man serverer økologisk mad, uden at bruge flere penge på indkøb.  

- Vi tager udgangspunkt i køkkenernes hverdag og hjælper dem med at finde tid og penge til økologien. Vi arbejder med at lave velsmagende mad fra bunden, købe råvarer i sæson og mindske madspild. Det frigør penge til køb af økologi, siger Mette Aaltonen, Senior Manager i BDO, der er den største aktør i Øko++.  

Har allerede nået målet midtvejs

De ti kommuner, der deltager i projektet, er Frederiksberg, Roskilde, Slagelse, Odense, Fredericia, Kolding, Vejle, Skanderborg, Favrskov og Randers.

Flertallet af kommunerne vil gerne nå 60 procent økologi i 2020. Målene for det aktuelle projekt er mellem 30 og 60 procent økologi inden udgangen af i år, men den nyligt gennemførte midtvejsmåling viser, at mange af køkkenerne når længere end det:  

- Vi kan se, at køkkenerne virkelig har taget udfordringen op. 86 køkkener her allerede nået deres projektmål, 25 har nået målet for 2020, og flere når faktisk helt op på 90 procent økologi, inden projektet slutter. Vi glæder os over resultaterne og især over den faglige udvikling og store arbejdsglæde, som projektet bringer med sig, siger Mette Aaltonen.

Køkkenomlægning har positive effekter

Resultaterne vækker også begejstring i Økologisk Landsforening.

- Det er en flot og vigtig udvikling, køkkenerne går igennem. Når der kommer flere økologiske råvarer i gryderne og på tallerknerne i landets offentlige køkkener, betyder det, at tusindvis af danskere på deres arbejdspladser, i børnehaven eller på plejehjemmet får serveret mad, som er fri for rester af sprøjtegifte. Samtidig er det med til at sikre, at vi også i fremtiden har rent drikkevand i hanen, og at dyrene har et godt liv med god plads og masser af frisk luft, siger Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening.

På landsplan er mere end 30 kommuner i gang med økologisk køkken-omlægning.

Omlægningen til økologi i de ti kommuner, der deltager i Øko++-samarbejdet, er gjort mulig med en bevilling fra NaturErhversstyrelsen på 10 millioner.  

Øko++ er et landsdækkende samarbejde, der arbejder med kommuner, stat og regioner, der vil omlægge til økologi.  Øko++ består af revisions- og rådgivningsfirmaet BDO og en række erfarne omlægningsrådgivere.