Økologer og kommuner i klima-samarbejde

Økologisk Landsforening har indgået aftaler med Vejle Kommune og Vesthimmerlands Kommune om en fælles indsats, der introducerer klimaplaner på økologiske landbrug.

Økologiske landmænd i Vejle Kommune og Vesthimmerlands Kommune får de kommende måneder tilbud om at få udarbejdet en klimahandlingsplan eller bæredygtighedsanalyse for bedriften samt efterfølgende deltage i ’Klimaskoler’ .

40 landbrug kan være med

I alt får 40 landbrug mulighed for at deltage i projektet, der ledes af Økologisk Landsforening. Projektet skal udvikle og teste modeller for, hvordan landmænd konkret og praktisk kan gøre deres landbrug mere klimavenlige.

Projektet er sat i søen for at udvikle og teste modeller for, hvordan landmænd konkret og praktisk kan gøre deres landbrug mere klimavenlige.

- Vi er meget glade for samarbejdet med Vejle og Vesthimmerland og håber, vi sammen kan inspirere andre kommuner, der konkret arbejder med klimastrategier på landbrugsområdet, siger projektleder Mette Kronborg, Økologisk Landsforening.

I Vesthimmerland Kommune ser Niels Krebs Hansen, formand for Teknik & Miljø, samarbejdet som en mulighed for at være frontløber på klimaområdet.

- Vi forventer, der en dag kommer klimaregulering også på landbrugsområdet, og projektet giver os mulighed for at være på forkant med udviklingen. At projektet foregår på økologiske brug, er ikke afgørende for os. Vi forventer at få en viden, som forvaltningen kan anvende bredt i landbruget, siger Niels Krebs Hansen.

Vejle Kommune betragter samarbejdet med Økologisk Landsforening, som et konkret indspil til kommunens klima- og miljøpolitik.

- Vi er altid interesseret i at deltage i nye projekter, som kan gavne klima og natur. Hvis klimahandlingsplaner på samme tid kan optimere landmandens drift, er det et tiltag, vi gerne støtter og går aktivt ind i, siger Natur og Miljøudvalgets formand Søren Peschardt.

Frivilligt og gratis tilbud

Det er frivilligt og gratis for landmændene at deltage. Vælger man at deltage, får man beregnet bedriftens nuværende klimaaftryk og præsenteres for tiltag, der kan nedbringe det. I en dialog mellem landmand og klimakonsulent vælger landmanden tre-fem tiltag, som vedkommende vil gennemføre.

- Mange økologiske landmænd bekymrer sig om klimaet og vil gerne tage ansvar på egen bedrift, men det kan være en jungle at finde ud af, hvad man kan gøre og hvor meget, det batter. Ikke mindst på kvægbrug, der har en betydelig basisudledning af metan pga. drøvtyggernes biologi, forklarer Mette Kronborg, der netop har lagt sidste hånd på ét af redskaberne i projektet – Økologisk Landsforenings Klimakatalog.

Klimakataloget beskriver 40 indsatser, deres effekt på klimaet og omkostninger for landmanden.

- Nogle gange skal man investere for at opnå en gevinst, men ofte kan indsatsen samtidig være en god forretning, fordi man simpelthen holder bedre hus med ressourcerne, tilføjer hun.

 

Projektet Forstærket klimaindsats i økologisk landbrug er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.