Gratis øko-tjek til landmænd i Aalborg Kommune

Sammen med Aalborg Kommune tilbyder Økologisk Landsforening nu et gratis omlægningstjek til de landmænd i kommunen, som ikke allerede er økologer.

Cirka 10 procent af danskernes fødevarer er økologiske – verdens højeste andel – og efterspørgslen er gennem en årrække vokset så kraftigt, at der er stor mangel på en lang række økologiske råvarer. I 2017 lagde et rekordantal konventionelle landmænd om til økologi, men der er brug for endnu flere.

”Der er et akut behov for mere, dansk øko-frugt og grønt. Samtidig er der brug for producenter af økologisk foder til de mange gårde med dyr, der lige nu er i gang med omlægning til økologi”, siger Jens Peter Hermansen, der økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Sammen med Aalborg Kommune tilbyder Økologisk Landsforening nu et gratis omlægningstjek til de landmænd i kommunen, som ikke allerede er økologer.

”Et af fokusområderne i Aalborg Kommunes bæredygtighedsstrategi er, at vi gerne vil fremme produktionen af lokale økologiske fødevarer”, siger rådmand Lasse P. N. Olsen fra Miljø- og Energiforvaltningen. ”Det vil vi blandt andet gøre ved i højere grad at efterspørge økologiske produkter i det kommunale indkøb - fx til storkøkkener, kantiner og institutioner. Målet er at nå op på 60% økologi inden 2020 - og derfor har vi behov for flere økologiske landbrug i kommunen”, slutter han.

Gratis for landmænd og kommune

Et økologisk omlægningstjek består i et besøg af en landsbrugsfaglig økologikonsulent, som sammen med landmanden gennemgår gårdens potentiale i en økologisk version – både i forhold til produktionsforhold og muligheder for afsætning. Omlægningstjekkene kommer til at foregå hen over det tidlige forår, så omlægningen allerede kan finde sted i 2018.

”Det er ganske uforpligtende, og det giver landmanden et bedre overblik over, hvad økologisk landbrug er for en størrelse, og om han eller hun kan se sig selv og sin bedrift i det. Det viser sig ofte, at mange landbrug kan få en god forretning ud af en omlægning til økologi. Driver man landbrug i naturfølsomme områder, er det ofte lettere at få et økologisk landbrug uden pesticider og kunstgødning til at gå hånd i hånd med diverse miljøkrav”, siger Jens Peter Hermansen.

Det er fonden for Økologisk Landbrug, der finansierer omlægningstjekkene, som derfor er gratis for både den enkelte landmand og kommunen. Landmænd i Aalborg Kommune vil i nær fremtid blive kontaktet med tilbuddet om øko-tjek. Er man allerede nu interesseret, kan man ringe på tlf. 61 97 49 10 for at booke et omlægningstjek direkte.