Øko-virksomheder vil lære skolebørn om bæredygtighed

En økologisk kornproducent, et øko-mejeri og et øko-slagteri åbner dørene for 16 skoleklasser på Fyn og i Jylland for at lære børnene om bæredygtig fødevareproduktion. Projektet foregår i et partnerskab med Madkulturen og Økologisk Landsforening.

Et nyt undervisningsforløb på tre økologiske fødevarevirksomheder på Fyn og i Sønderjylland skal uddanne næste generation i bæredygtig fødevareproduktion, ruste dem til at blive bevidste forbrugere og øge deres maddannelse.

Det er målet, når det økologiske slagteri Steensgaard og den økologiske kornproducent Skærtoft åbner portene op for skoleklasser i efteråret 2018, og øko-mejeriet Naturmælk følger efter i 2019.

- Uanset hvad du spiser, så har det konsekvenser for jordens ressourcer, og produktionsformen har også betydning for varens pris og arbejdsforhold. Det er det, som vi gerne vil lære den næste generation af forbrugere, siger Hanne Risgaard fra Skærtoft, der er én af de tre øko-virksomheder bag projektet.

Vil ruste fremtidens forbrugere

Det er Madkulturen, som udvikler de tre undervisningsforløb om bæredygtig fødevareproduktion og bæredygtigt forbrug for 7-9. klasse i fagene biologi og madkundskab. Undervisningsforløbene bliver generelle, så de også kan bruges af andre virksomheder.

- Vi har god erfaring med undervisningsforløb inden for mad. Men vi ved, hvor svært det er i praksis at få de åbne skoleforløb koblet på virksomheder. Derfor er dette nye projekt en gave, så fremtidens forbrugere står bedre rustet til at forstå den ret komplicerede fødevareproduktion, siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

16 klasser fra Sønderborg og Faaborg-Midtfyn Kommune har allerede sagt ja til at deltage i et pilotforløb fra efteråret 2018. Senere skal projektet skaleres til flere deltagende klasser.

Projektet sker i et partnerskab mellem de økologiske fødevarevirksomheder Skærtoft, Steensgaard og Naturmælk, Madkulturen som projektleder og Økologisk Landsforening som vidensorganisation. Projektet er finansieret af Promilleafgiftsfonden.

Læs om projektet her