Per Kølster på generalforsamlingen: - Vi vil løfte økologien  

Økologisk Landsforenings formand Per Kølster brugte sin beretning på foreningens generalforsamling i Vingsted i dag til at præsentere ØkologiLØFT, der er foreningens initiativ for udvikling af dansk økologi til at levere mere og bedre på flere af FN’s verdensmål for bæredygtighed.

 

300 økologiske landmænd, virksomheder og storkøkkener er i dag og i morgen samlet til Økologisk Landsforenings generalforsamling i Vingsted. Her til formiddag kunne de høre deres formand præsentere udviklingsinitiativet ØkologiLØFT, som skal gøre dansk økologi endnu bedre på områder som dyrevelfærd, klima, biodiversitet og mere liv på landet.

- ØkologiLØFT skal være drivkraft for udvikling af økologi på den enkelte bedrift, og dermed levere på flere af FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed. Større overblik, samarbejde og mere handelfrihed skal sætte den økologisk landmænd i centrum for udvikling, og øge værdien i økologien for forbrugerne og samfundet, sagde Per Kølster.

Ikke et nyt Ø-mærke

Sidste vinter spillede Økologisk Landsforening ud med et forslag om et nyt, supplerende økologimærke motiveret af trægheden i udviklingen af EU’s økologiregler. Det har sat gang i nye brancheaftaler og et års dialogmøder med landmænd, virksomheder, forbrugere og detailledet. Undervejs er Idéen om et nyt fællesmærke blev droppet til fordel for en mere dynamisk model.

- ØkologiLØFT skal ikke være et nyt lag af ensrettede regler. ØkologiLØFT er i stedet baseret på individuelle gårdudviklingsaftaler, og nært samarbejde med et gårdudviklingsråd, der hjælper landmanden til at opfylde økologiens bæredygtighedsmål. Fremtidens økologi skal handle om involvering, om ejerskab og om den økologiske landmands frihed til at vælge mellem flere effektive handlinger. Det giver mere engagement og bedre økologi, sagde Per Kølster.

Diplom inspireret af det økologiske spisemærke

Et gårdudviklingsråd kan bestå af repræsentanter fra hele kæden fra jord til bord. Fx Andre landmænd, forbrugere, detailledet mfl.

Landmanden vælger selv fra et katalog af effektive handlinger, hvordan hun eller han løfter gårdens leverancer inden for seks økologisk bæredygtighedsmål: Klima, natur, dyrevelfærd, næringsstofforsyning og lokale ressourcer, socialt ansvar samt levende landdistrikter.

Gårdudviklingsråd og en gårdudviklingskonsulent følger processen på gården, og der tildeles diplom i guld sølv eller bronze alt efter udviklingsniveauet.

ØkologiLØFT afprøves lige nu på en række testbedrifter, og Økologisk Landsforening forventer at præsentere et koncept til efteråret.  På generalforsamling bliver der senere i dag præsenteret dugfriske forbrugerundersøgelser, som viser betydelig interesse i økologers løft på områder som klima og lokale ressourcer.

- Når vi løfter økologien, løser vi ikke bare udfordringer i samfundet, landbruget og miljøet, men vi øger også forbrugernes opbakning til økologien, sagde Per Kølster.