Opfordring til 'folkebevægelse' mod giftig plante

Med en plakat, landmænd kan printe og give til deres naboer, håber planterådgiver Anne Eriksen fra ØkologiRådgivning Danmark at sætte gang i en ’folkebevægelse’, der vil hjælpe kvægbrugere og hesteejere med at holde eng- og vårbrandbæger væk på arealer tæt på græsmarker.
De giftige brandbægre er flotte planter med gule blomster. Men de er giftige for heste og kvæg

"Hjælp os med at holde naboarealer til græsmarker fri for giftig vår- og engbrandbæger, så de ikke spreder sig"

Sådan lyder budskabet på en plakat fra ØkologiRådgivning Danmark, der opfordrer alle til at fjerne brandbægerplanter i en afstand af 200-300 meter fra græsmarker, da planterne er giftige for kvæg og heste

- Lige nu står engbrandbæger i fuldt flor i grøfter og på udyrkede arealer, så det er nu, man skal ud og trække dem op eller evt. slå og fjerne dem fra marken, hvis der er mange af dem. De må for alt i verden ikke høstes med i hø eller ensilage til kvæg og heste, advarer Anne Eriksen.

I så fald forsvinder den bitre smag, dyrene æder foderet og forgiftes.

- Planterne er giftige, og dyrene kan lide en pinefuld død, hvis de æder dem, tilføjer hun.

Anne Eriksen opfordrer alle brandbægerramte kvægbrugere og hesteejere til at printe plakaten og bede deres naboer om hjælp.

- Og hvis det er kommunale arealer, det handler om, så send plakaten til teknisk forvaltning sammen med et markkort, anbefaler hun.

Download plakaten her som PDF til print