Nyt studie: Visse kræftformer ses sjældnere blandt folk, der spiser meget økologi

Et nyt fransk studie indikerer, at man kan reducere risikoen for visse kræfttyper ved at spise økologisk. Studiet bygger på data fra knap 70.000 deltagere. Ekspert fra Kræftens Bekæmpelse mener, at resultatet skal tages med et gran salt, men kalder studiet 'interessant'.

Mennesker, der ofte spiser økologisk mad, kan have en reduceret risiko for at udvikle kræft. Det indikerer et nyt studie, hvor franske forskerne har undersøgt sammenhængen mellem indtaget af økologisk mad – og deraf lavere indtag af pesticidrester – og risikoen for at udvikle kræft.

Forskerne har undersøgt 68.946 voksne mænd og kvinders kost og inddelt dem i fire grupper – afhængig af hvor ofte, de spiste 16 udvalgte økologiske produkter – herunder frugt og grøntsager, kød, fisk, færdigretter, vegetabilske olier, krydderier og kosttilskud.

Ved at sammenligne deltagernes økologiske fødevareforbrug med kræftforekomster, fandt forskerne ud af, at de, der spiste mest økologisk mad, var mindre tilbøjelige til at udvikle kræft, end dem der kun spiste konventionel mad. Specielt var de 73 procent mindre tilbøjelige til at udvikle ikke-Hodgkin lymfom og 21 procent mindre tilbøjelige til at udvikle postmenopausal brystkræft. 

Forskerne påpeger, at der er behov for yderligere undersøgelser for at bekræfte deres resultater, men konkluderer, at "fremme af økologisk fødevareforbrug i befolkningen generelt kan være en lovende forebyggende strategi mod kræft". 

Interessant - men skal tages med et gran salt

Tallene fra det nye franske studie skal dog tages med et gran salt. Det mener den danske forskningsleder og overlæge Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse.

- Det er for stramt at sige, at man generelt får mindre kræft af at spise økologisk. Studiet kigger også på tarmkræft og prostatakræft, hudkræft og andre kræftformer. Og der viser studiet absolut ingen sammenhæng mellem kosten og risiko for kræft, siger hun til Politiken.dk.

På trods af at Anne Tjønneland har flere kritikpunkter, mener hun, at studiet er interessant. For det kan måske sige noget om betydningen af pesticider.

- Der er tre pesticider, som WHO har opført på listen over stoffer, der sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker. De har alle været koblet til non-Hodgkin lymfom. Endvidere har et engelsk befolkningsstudie også fundet en sammenhæng mellem økologi og non-Hodgkin lymfom, siger hun til Politiken.dk.

 

 

Hvis man ønsker at reducere sit indtag af pesticidrester, kan man gøre en stor forskel med en lille indsats. Ved blot at bytte æbler, hvedemel, pærer, tomater, og vindruer ud med den økologiske variant, hver gang man handler, kan man mindske sit indtag af pesticider med mere end 50 procent. Læs mere på Ren Madglæde