Bag med øko-mel i julen og undgå pesticidrester

Hjemmebagte pebernødder, brunkager og vaniljekranse hører december til. Hvis du foretrækker dine julesmåkager uden pesticidrester, er økologi det sikreste valg. Ikke-økologisk hvedemel kommer på en andenplads over de fødevarer, danskerne får flest pesticidrester fra. Der er pesticidrester i mere end 60 procent af den ikke-økologiske hvedemel i butikkerne, ifølge Fødevarestyrelsens pesticidrapport.

December dufter af hjemmebag, og hvedemel spiller en vigtig rolle for vores juletraditioner. Hvis du vil undgå pesticidrester som et ekstra krydderi i dejen, når der skal bages æbleskiver, klejner eller småkager i julemåneden, er der god grund til at bage med øko-mel.

Mange danskere er nok ikke klar over, at hvedemel faktisk ligger på andenpladsen over de fødevarer, vi får flest pesticidrester fra. Det skyldes både, at hvedemel ofte indeholder rester af pesticider, og vi danskere spiser meget mad, hvor hvedemel indgår.

Der findes pesticidrester i mere end 60 procent af den ikke-økologiske hvedemel i butikkerne, viser Fødevarestyrelsens nyeste pesticidrapport.

Hver tredje pose hvedemel er økologisk

- Hvis man synes, det er rart at vide, at der ikke følger pesticidrester med de søde sager, når man forkæler familien med hjemmebag i julen, er det sikrest at bage med økologiske ingredienser. Det er der også stadig flere, der gør, siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening og peger på, at det i dag er næsten hver tredje pose hvedemel, danskerne køber, der er økologisk.

- Vi ved, at ønsket om at undgå pesticidrester er den vigtigste årsag til, at danskerne vælger økologisk. Det er en af årsagerne til, at danskerne er verdensmestre i at købe økologi. Mange danskere har taget forsigtighedsprincippet til sig og ønsker at undgå pesticidrester i maden fremfor at satse på, stofferne er ufarlige, vurderer Helle Bossen.

 

OPSKRIFT PÅ ØKOLOGISKE CHOKOLADECOOKIES MED KANEL

18 stk.

 

350 g mørk øko chokolade, gerne 70%

150 g øko hvedemel

30 g øko kakaopulver

1 tsk stødt øko kanel

1 tsk bagepulver

½ tsk havsalt

150 g blødt øko smør

50 g øko sukker

75 g øko brun farin

1 øko æg

 

Topping:

25 g hvid øko chokolade

1 tsk øko kanel

1-2 tsk frysetørret bær

 

Start med at smelte 150 g økologisk chokolade over et vandbad. Rør økologisk mel, kakao, kanel, bagepulver og salt sammen i en skål. Kom økologisk smør, sukker og farin i en anden skål og pisk det godt sammen – rør den smeltede chokolade i. Pisk et økologisk æg i blandingen og vend til sidst melblandingen i dejen. Hak det resterende chokolade, dvs. 200 g, og rør det i dejen. Form små kugler af dejen – tryk dem let flade. Bag kagerne ved 170 grader i ca. 16 minutter – giv dem endelig ikke for meget.

Når kagerne er kølet helt af, pyntes de med smeltet hvid chokolade, et drys af kanel og frysetørret bær.

Tip: du kan sagtens fryse dejen ned; form små kugler af dejen, læg dem på et bræt/fad med en pose omkring og sæt dem i fryseren. Når trangen til en cookie melder sig, tages de ud af fryseren og sættes frosne i ovnen og vupti så er der friske cookies, som ikke har taget skade af en omgang frost.

 

Se flere juleopskrifter på renmadglæde.dk