Seminar om kooperativers rolle i udviklingsarbejde

Kan kooperativer hjælpe med at skabe bæredygtige produktionssystemer, forbedre markedsadgang og indtægt blandt småbønder i syd? Vær med til at diskutere emnet på et seminar den 14. november.

Rigtig mange organisationer arbejder med organisering af bønder f.eks. i kooperativer for at skabe udvikling gennem bedre markedsadgang, priser og adgang til teknisk viden.

Det er imidlertid også forbundet med udfordringer, da f.eks. produkterne skal leve op til kvalitetsstandarder for at kunne afsættes blandt større markedsaktører og til bedre priser.

Økologisk Landsforening (ØL), Dansk Ugandisk Venskabsforening (DUFA) og Danish Forestry Extension (DFE) arrangerer i fællesskab et seminar for at diskutere muligheder og udfordringer på området.

Seminaret afholdes onsdag d. 14. november 2018 kl. 14-19:30, Vartov, Farvergade 27 opgang H, København

Tilmelding: http://kurser.cisu.dk/Home/Kursus/516

 

 

Program:

 

14.00-14:15: Velkomst & introduktion: v. DFE, DUFA & ØL

 

Tema 1: Integrerede dyrkningssystemer: produkter, muligheder og udfordringer

 

14.15-14.35: Torsten Mandal, agronom og medlem af DUFA: Diversificerede produktionssystemers muligheder for at nedsætte risiko, skabe bæredygtig udvikling og fødevaresuverænitet.

 

14:35-14:55: Josipa Bicanic, DFE: Dyrkning af æteriske planter i community forest.  Eksempel fra Nepal inkl. visning af video.

 

14:55:15:15 Åge Dissing & Thaddeo Tibasima, ØL: Økologiske dyrkningssystemer, resultater og udfordringer. Eksempel fra det vestlige Uganda.  

 

15:15-15:30. Spørgsmål til oplægsholdere

 

Pause:  15.30-15.40 (10 min.)

 

Tema 2.:  Certificering, markedsadgang og afsætning: hvilke produkter sælger og hvem køber?

 

15:40-16:00 Henrik Egelyng, Københavns Universitet: Erfaringer fra Danida-støttet forskningsprojekt: branding af lokale produkter via certificering på geografisk oprindelse, eksempler fra Tanzania og Kenya.   

 

16:00-16:20 Åge Dissing & Thaddeo Tibasima, ØL: Hvordan gribes økologisk-certificering an. Erfaringer fra Uganda.

 

16:20-16:40 Vibe Jensen, DFE: Udforinger og muligheder for FSC certificering af skovbrugskooperativer. Erfaringer fra Vietnam.

 

16:40 -16.50. Spørgsmål til oplægsholdere

 

Pause: 16.50-17.00 (10 min.)

 

Tema 2.:  Certificering, markedsadgang og afsætning: hvilke produkter sælger og hvem køber?

 

17:00-17:20 Henning Otte Hansen, Senior Adviser, Københavns Universitet: Bøndernes typiske andel af værdikæden og udfordringer for at øge denne andel.

 

17:20-17:40 Peter Dupont, The Coffee Collective: Hvordan samarbejder og handler The Coffee Collective med lokale kaffeproducenter i syd?

 

17:40.17.55: Spørgsmål til oplægsholdere

 

18.00-18.30: Aftensmad med diskussion

Fælles debatspørgsmål ved bordene: ”Hvilke tiltag faciliterer danske organisationer og hvilke overvejelser har vi om at øge bøndernes andel af værdikæden og dermed udbyttet af produktionen”

 

Tema 3:  Den socioøkonomiske kontekst: Udfordringer i arbejdet med kooperativer

 

18:30-18:55 Karen Ingrid Schultz og Kristina Due, DUFA & ØL: Den organisatoriske kapacitet – udfordringer ved at være et kooperativ, ejerskab, produktion og afsætning. Eksempler fra Uganda.

Videofilm med medlemmer af Plants and Health Cooperative society

18:55-19:10 Vibe Jensen, DFE: Når indkomsten begrænser investeringshorisonten. Eksempel fra skovbrugskooperativer i Vietnam

 

19:10-19:20 Afsluttende debatspørgsmål: ”Hvilke tiltag faciliterer danske organisationer for at skabe ejerskab hos bønderne i opbygning af kooperativer/virksomheder”. Diskussion ved bordene

 

19:20-19:30 Opsummering & tak for i dag:

Hvilken udvikling skaber vi med kooperativer og hvad er der behov for fremadrettet?