Ny forening: Biodiversitetsgårde i Danmark

Gamle danske husdyrracer og kulturplanter skal sikres gennem arbejdet i en ny forening.
Bestyrelsen i Biodiversitetsgårde i Danmark er: Bagerst fra venstre: Mikkel Hesselager, Stig Benzon og Holger Jessen. Forreste række fra venstre: Niels Ole Knudsen (suppleant), Niels Stokholm, Susanne Hovmand-Simonsen og Anders Borgen (suppleant).

En ny forening har set dagens lys. Foreningen hedder Biodiversitetsgårde i Danmark og tager udgangspunkt i princippet om arkegårde. Foreningen har to afgørende opgaver: Den skal dels danne basis for og koordinere den faglige udveksling mellem biodiversitetsgårdene. Dels skal foreningen sikre en økonomisk base og de rigtige rammebetingelser for biodiversitetsgårdene og deres virke.

 

Derudover skal foreningen være i dialog med samfundet og andre aktører omkring genressourcebevaring.

Biodiversitetsgårdene skal som udgangspunkt være økologiske eller biodynamiske. Gårdene skal holde og dyrke flere forskellig racer og afgrøder, og bevaringsarbejdet skal foregå in citu - det vil sige at opdrættede eller dyrkede arter holdes i de omgivelser, hvor de har udviklet deres særlige egenskaber.

 

Bred bestyrelse

Arbejdsgruppen, som havde planlagt den stiftende generalforsamling, lagde op til, at foreningen skulle tegnes af landmændene; men den stiftende generalforsamling valgte et bredere fundament for foreningen, hvilket blandt andet gav mulighed for ar slagteren Mikkel Hesselager fra virksomheden 'Spis min gris' fik plads i bestyrelsen.

 

Sekretariat i Århus

Foreningen er udover et medlemskontingent også sikret økonomisk gennem en bevilling på Finansloven, der sikrer foreningen 2,5 mio. kr. om året i perioden 2015-2018 - i alt 10 mio. kr. til Biodiversitetsgårdene.

Foreningens bestyrelse får som en af sine første opgaver at etablere et sekretariat for foreningen i Århus samt at finde de gårde, som kan påtage sig opgaven med at være biodiversitetsgård i Danmark.