Få indflydelse på fremtidens økologiske ko

I projektet SOBcows bliver alle økologiske mælkeproducenter spurgt om deres avlsmæssige præferencer.
Projektet SOBcows vil bl.a. afdække, om økologiske mælkeproducenter har andre avlsmål end de gængse.

Alle økologiske mælkeproducenter har i disse dage mulighed for at give avlseksperterne gode råd om, hvordan fremtidens malkeko skal være. Det sker i form af et elektronisk spørgeskema, hvor spørgsmålene er stillet som et valg mellem to alternativer, fortæller Line Hjortø Buch, SEGES, der håber, rigtig mange vil besvare skemaet inden fristen i næste uge.

- Det er stillet op, så man hver gang skal vælge mellem to alternativer. For eksempel højere ydelse over for mindre mastitis, eller mindre mastitis over for bedre frugtbarhed osv., forklarer hun.

- Man vælger den egenskab, man vægter højst, og så kan vi efterfølgende beregne den samlede vægtning af egenskaberne og sætte tal på landmændenes ønsker.

 

Ikke frit valg på alle hylder

Begrænsningerne ved fremgangsmåden er, at kun egenskaber, der i forvejen måles og udregnes avlsværdital for, kommer i spil. Projektets mål er nemlig at forsøge at tilgodese økologernes avlsmål gennem en anderledes vægtning af de avlsdata, der allerede foreligger. En egenskab som stort grovfoderoptag vil for eksempel ikke dukke op som en valgmulighed, da man ikke efterfølgende har nogen mulighed for at finde de avlsdyr, der rent faktisk har den egenskab.

Fristen for at besvare skemaet, der er et led i projektet SOBcows, er 29. april.