Nyborggård udvikler helsekost

Udviklingen af kvalitets-olier og proteinprodukter til helsekost på Nyborggaard vil fortsætte med Søren Jensen ved roret
Nyborggaards hidtidige ejere, Korna og Johannes Jensen, sammen med sønnen Søren Jensen, som nu tager over.

Produktudvikling er en stor del af virksomheden Nyborggaard. Det er Søren Jensen godt rustet til som mejeriingeniør med syv års erfaring fra fødevareindustrien, bl.a. tre år hos Arla Foods Ingredients med valleproteiner og fire år med membranfiltreringsanlæg i en anden fødevarevirksomhed.

Samarbejder om produktudvikling

Produktudviklingen foregår bl.a. i samarbejde med helsekostgrossisten Helsam, som aftager en stor del af Nyborggaards produkter. Derudover samarbejder de for tiden med Syddansk Universitet om et projekt om udnyttelse af hamp.

- Vi dyrker forskellige sorter hamp og høster dem på forskellige tidspunkter, fortæller Søren Jensen.

Der produceres både frøolie og proteinpulver af hampen.

- Ud over at dyrke en god råvare, skal hampen forarbejdes så skånsomt som muligt, og det skal smage godt, for at vi får et godt proteinprodukt, fortæller Søren Jensen.

Hampeproteinet bruges som proteintilskud i smoothies, f.eks. til ældre med en lille appetit.

- Det kan også bruges som en drik før måltidet, hvis man har for meget appetit, fortæller Johannes Jensen.

Nyborggaards udvikling

Nyborggaard startede som en traditionel gård med både køer og grise, som forældrene Johannes og Korna etablerede sig med i 1975. Frem til 1998 arbejdede Johannes Jensen desuden som økonomikonsulent.

- I 1999 omlagde vi først Nyborggaard til økologi, og derefter gik vi i gang med den mentale omlægning, siger Johannes Jensen.

I forvejen brugte de meget lidt kemi, så tanken om at tage det næste skridt og helt lade være med at sprøjte kom naturligt. Olieproduktionen på gården startede i 90’erne.

- Vi fik 1.15 kr. for et kg rapsfrø, og når vi så købte rapskager til vores dyr, hvor olien var presset ud, skulle vi give 1.35 kr. for et kg. Det skulle være løgn; jeg tog til Sverige, købte en oliepresse og byggede en traktor om til at køre på rapsolie. Inspireret af Flemming Leth, som havde et meget populært ’gør det selv program’ i de år, pressede jeg også hørfrø til linolie, fortæller Johannes Jensen.

Kursus blev definerende

- Kornas kursus til kostvejleder i 2002 på Kostakademiet er vores bedste investering, siger Johannes Jensen.

Kurset gav inspirationen til at lægge den hidtidige olieproduktion om til human konsum. Derudover var det indgangen til, at familien lagde deres kost om og begyndte at leve på en ny og sundere måde.

I 2003 fik de godkendelsen til at producere fødevarer. Kurset gav også et stort netværk af behandlere og andre inden for helsekostbranchen, som de har nydt godt af og udvidet lige siden.

 

undefined

Søren og Vibeke Jensen sammen med børnene Simon på to år og Esther på fire måneder foran deres nye hjem.

 

I tre år har generationsskiftet været under overvejelse, efter at Søren Jensen kom til at sige højt, at han godt kunne se sig selv, som landmand på Nyborggaard.

De seriøse overvejelser har været i gang i små to år. Søren Jensen er en af Johannes og Korna Jensens fire børn, og i den mellemliggende tid har de drøftet, hvordan overtagelsen kunne foregå, ligesom der har været drøftelser med de tre øvrige søskende, for at sikre en rimelig fordeling mellem de fire søskende og en accept af, at Søren overtager den fædrene gård.

- Styrende for drøftelserne har været, at vi skulle opnå gode muligheder for Nyborggaards forsatte udvikling, rimelige forhold for os forældre og en afbalanceret løsning i forhold til de tre søskende, fortæller Johannes Jensen.

Finansiering og overvejelser

- Søren har ikke fået det hele forærende, han har givet det, der svarer til kreditforeningens vurdering, siger Johannes Jensen.

De har brugt successionsreglerne om avancebeskatning og genvundne afskrivninger med de gode muligheder, som det giver for en ejendom på denne størrelse.

- På den måde har jeg lånt pengene af skattevæsenet ved at overtage mine forældres skatteforpligtelser, ud over den opsparing over fire år som jeg også har lagt, siger Søren Jensen.

De har fået 10 timers etableringsrådgivning hos Heden og Fjorden for at få mulighederne belyst.

Derudover har de brugt en del tid i familien med at drøfte overtagelsen; det har været vigtigt, at alle søskende kendte betingelserne for overtagelse, og heldigvis har der været god opbakning.

- Det har været en proces at nå frem til, at jeg gerne ville være selvstændig. Oprindelig tænkte jeg nok mest på de 37 timer om ugen med 5-6 ugers ferie, men det giver noget specielt at være selvstændig, siger Søren Jensen og fortsætter:

- Der er ikke noget, der skal startes op her, det er i gang det hele, det er godt, men kan også godt tage pusten lidt.

Sørens Jensens bagage

- Det var ikke planlagt, at min uddannelse skulle lægge op til en overtagelse af Nyborggaard. Jeg startede på fødevarevidenskab på det gamle KVL i 2002 af lyst og valgte at specialisere mig til mejeriingeniør, fordi den uddannelse havde et godt ry, siger Søren Jensen.

Ikke desto mindre passer både uddannelsen og hans erhvervserfaring rigtigt godt med Nyborggårds produktion.

- Min kone Vibeke er folkeskolelærer, hun vil også gerne indgå i virksomheden i en eller anden grad. Hvor meget og hvordan finder vi ud af hen ad vejen, siger Søren Jensen.

Lige nu er Vibeke Jensen på barsel med deres yngste barn og stadig glad for sit arbejde som folkeskolelærer, så det kan udvikle sig mange veje.

Læs mere i Økologi & Erhverv nr. 597.
Det er tilladt at citere denne artikel med kildehenvisning til Økologi & Erhverv.