Økologisk repræsentation på Agromek

I virvaret af udstillere og besøgende var der udstillere, der bejlede til de økologiske landmænd, og også økologiske eller potentielle økologiske landmænd på jagt efter inspiration.
MiniWeed er interessant, fordi den giver mindre bedrifter adgang til moderne rækkerensning. Foto: Anna-Christa Bjerg.

Agromek er hvert andet år udstillingsvinduet for alle de tilbud, der er til landbruget i Danmark og resten af verden. Maskiner og teknik fylder og er meget synligt, men husdyr, leverandører, aftagere, rådgivning, ja hele følgeindustrien er repræsenteret. Økologien og varer og tjenester med relevans for økologien fylder i Agromekhallerne.

Robotter er hot

Mange firmaer sysler med at udvikle robotter. De første robotter er klar til markedet, og endnu flere venter i kulissen. Firmaerne Agrointelli, ScanMek og Thorsen-Teknik stod på en fælles stand. De har i fællesskab udviklet og produceret den tre-stjernede Agromeknyhed Robotti, som kunne købes hjem for en messepris på 450.000 kr. mod normalt 540.000 kr.

Robotti er en redskabsbærer designet med et standard 3-punktsophæng til montage af almindelige landbrugsredskaber i mellem de to hjulmoduler. Den er velegnet til at udføre operationer med lavt trækkraftbehov, eksempelvis mekanisk rensning i rækkeafgrøder som majs, roer, løg, kål eller gulerødder. Med den lave egenvægt på 600 kg minimeres jordpakning og risiko for strukturskader. Ideen er at have flere små enheder i stedet for én stor, og at traktorføreren overgår til at overvåge flere robotter. Den bruger GPS-teknologi og kan derved udføre operationerne med stor præcision og sikkerhed.

Til store og små bedrifter

På samme stand var der to andre Agromeknyheder. CapaSeed (to Agromek stjerner) er en kombineret såmaskine og rækkerenser med sensorer på bommen til at sikre fleksibilitet ved kuperet terræn, således at så- og rensesektionernes individuelle højde reguleres og jordens overflade følges i hele arbejdsbredden. CapaSeed gør det muligt at så og rense i korn (ved eksempelvis 20 eller 25 cm rækkeafstand) i otte eller 12 meters arbejdsbredde. Lillebroderen MiniWeed, opbygget med samme teknik, er et nyt og alsidigt redskabskoncept, som kan anvendes til mekanisk ukrudtsbekæmpelse i både korn og rækkeafgrøder monteret på en minilæsser

- MiniWeed passer til alle konventionelle minilæssere, fortalte Ole Winther Jensen fra ScanMek.

Miniweed kan erhverves for en pris på 42.000 kr. Dermed kan eksempelvis mindre økologiske bedrifter udnytte den teknologiske udvikling inden for minilæssere og foretage mekanisk rensning uden brug af tunge og dyre traktorer.

Læs alle artikler fra Agromek i Økologi & Erhverv nr. 601

Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.