Fremtidens landbrug arbejder i klynger

Gårdbryggeriejer Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus er i færd med at skabe et symbiotisk samarbejde med fødevareproducenter, som hjælper hinanden på flere fronter.
Tina Unger og Tore Jørgensen præsenterer de første produkter fra den nyetablerede fødevareklynge på markedet i Roskilde i denne weekend, og de forventer i nær fremtid at kunne supplere sortimentet med både svinekød og grøntsager.

Fødevarepark Skjern Enge gør det, Kalø Økologisk Landbrugsskole gør det, og nu er også Herslev Bryghus sammen med en lille gruppe lokale sjællandske landbrug hoppet på klyngevognen.

- Fødevareklynger, hvor landmænd hjælper hinanden, så de udnytte deres jord og øvrige ressourcer optimalt, er fremtidens landbrug. Det kommer vi til at se meget mere af, fastslår Lone Andreasen, projektleder i Det samfundsnyttige landbrug hos Økologisk Landsforening.

Herslev skaber fødevareklynge

Fødevareproducenter kan både skabe øget bæredygtighed og en bedre bundlinje ved at gå sammen og etablere lokale klyngesamarbejder, hvor de ud over at udveksle næringsstoffer, restprodukter og viden også hjælper hinanden med at markedsføre og afsætte de færdige produkter.

Det er grundfilosofien bag det nye midtsjællandske klyngesamarbejde, der bliver præsenteret som ’En del af Herslev – fælles om mere’. Initiativtager til klyngen er Tore Jørgensen. Han driver Herslev Bryghus, som ligger nordvest for Roskilde.

Klyngen omfatter i øjeblikket tre producenter, men flere er på vej, og bryggeriejeren tror så meget på ideen, at han tidligere på året ansatte Tina Unger. Hun skal fungere som dynamo for udviklingen af det nye madsamarbejde, der stadig er så ungt, at det endnu ikke er lagt i faste rammer.

Herslev-klyngen

’En del af Herslev – Fælles om mere’ tæller aktuelt:

Herslev Bryggeri:
Øl

Østagergård:
Mel
Havregryn
Angus kød

Herslev Grønvirke:
Eddike
Ketchup
Sennep

Læs mere om Herslev-klyngen i Økologi & Erhverv.

Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.