Majs er en kostbar afgrøde

ØkologiRådgivning Danmark, ØRD, inviterede i samarbejde med I/S Vejgården til den første grovfoderdag for økologer. 22 udstillere præsenterede maskiner og frø, mens rådgivere fra ØRD og Seges stod for den faglige formidling - blandt andet om dyrkning af økologisk majs.
På Økologisk Grovfoderdag demonstrerede to producenter deres radrensere i majsmarken på Vejgården. Thyregod viste virksomhedens kamerastyrede radrenser, og CSM præsenterede en frontstyret radrenser uden kamera.

- Økologisk Grovfoderdag er et nyt initiativ, som er udsprunget af vores ønske i ØkologiRådgivning Danmark om at lave noget kun for jer økologer om grovfoder, sagde Claus Østergaard, der er plantechef i ØkologiRådgivning Danmark, ØRD, da han bød de fremmødte landmænd og udstillere velkommen til Økologisk Grovfoderdag på Vejgården i Nordenskov. Han tilføjede:

- Det er altafgørende for økonomien på gården, at kvaliteten af grovfoderet er i top, så køerne har en høj ydelse.

Rundt om på Vejgårdens marker var anlagt forskellige markforsøg, som deltagerne derefter fik mulighed for at besigtige.

Gå efter høje udbytter

På forsøgsmarken med majs er der i de to foregående år blevet dyrket kløvergræs. 18. april blev arealer bearbejdet med tallerkenharve, og jorden blev gødet med gylle og naturgips. I begyndelsen af maj blev marken harvet og tromlet, og 6. maj blev majs af fem forskellige sorter udsået med 120.000 planter/ha. Og fire - seks dage inden Økologisk Grovfoderdag, som fandt sted 15. maj, var forsøgsmarken blevet striglet.

- Her er strategien, at vi laver en tidlig radrensning, og det er ikke planen, at vi skal strigle mere, sagde planteavlsrådgiver Poul Christensen fra ØRD.

Han understregede, at majs er en dyr afgrøde at etablere, og at køer godt kan levere mælk uden majs.

- Man skal have høje udbytter på minimum 8000 FE - og det skal gå godt hvert år, sagde Poul Christensen.

Har man et landbrug tæt på store byer, fraråder Poul Christensen helt, at man dyrker majs, fordi rågekolonierne dér er store og giver for mange problemer.

- Hvis man har rågekolonier i nabolaget, skal man så majsen i mindst syv centimeters dybde, lød rådet fra den erfarne planterådgiver.

Vælg tidlig majs

Hans kollega, Christian Nielsen, havde også gode råd med i forsøgsmarken:

- Det er også vigtigt at have fokus på plantetallet. Jo færre vi udsår, des bedre chance har planterne for at blive færdige. Vi anbefaler dog, at I ikke går under 100.000 planter pr. ha; i forsøget her er alle fem sorter blevet udsået med 120.000 planter pr. ha, fortalte Christian Nielsen.

Han anbefalede også, at man går efter tidlige sorter, der kan klare kulde og blæst i foråret, og som kan gøre sig færdig.

De fem sorter i forsøgsmarken er: Ambition, LZM 166/82, Edgar, Autens og Calvin.

På grovfoderdagen var der ikke synlige forskelle på de fem parceller.

Sæt ikke planten i stå

Chefkonsulent Sven Hermansen fra Seges introducerede deltagerne til demonstrationen af to radrensere fra henholdsvis Thyregod, som havde en kamerastyret radrenser med, og CSM, som præsenterede en frontstyret radrenser uden kamera.

- Det er vigtigt at holde majsen ren for ukrudt. De største problemer får man med pileurt, sort natskygge og melder, sagde Sven Hermansen. Han fortsatte:

- Der er mange måder at bekæmpe ukrudt i majs på. Og i dag er det muligt at radrense med stor præcision så tæt som to centimeter fra planterækkerne; men den nyeste forskning viser, at det faktisk ikke er en god idé, fordi radrensningen så tæt på afgrøden sætter planterne i stå, fordi det vandrette rodnet beskadiges. I stedet mener jeg, at det er bedre at strigle fire - fem gange, sagde Sven Hermansen.

Hans sidste anbefaling gik på 1000 korns vægten (TKV):

- Efter såning vokser majs hver dag en - to cm under jorden; men jo større frø, des dybere kan du så. Så husk at veje sækken, inden du sår, sagde Sven Hermansen og tilføjede:

- Er vejret varmt, har du fem - seks dage til at strigle efter såning, i koldt vejr har du helt op til 14 dage - men periodens længde er selvfølgelig også afhængig af sådybden.

Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.