Lokalt salg og gårdbutikker

Fagudvalg Gårdbutik

Udvalgets medlemmer er repræsentanter fra de økologiske gårdbutikker eller lokale fødevareproducenter som sælger direkte til detailhandlen, grossister eller professionelle køkkener m.fl. Udvalget arbejder med følgende indsatsområder i 2020-21:

• Småskala-pakken og Kunde-rejsen. Være sparringspartner og høringsforum for Landbrugs- og fødevarepolitisk chef Sybille Kyed arbejde med Småskalapakken i Fødevareforlig IV og Fødevarestyrelsens Kunderejse-projekt. Målet er at det bliver lettere og mere gennemskueligt at være alsidig fødevareproducent med direkte salg fra gården.
  • Planlægning og gennemførelse af et fælles møde for alle gårdbutikker. Målet er at dele viden, skabe kendskab til udvalgets arbejde samt danne netværk mellem landmænd med egen fødevareproduktion og direkte afsætning
  • Sparringspartner i Markedsafdelingen udvikling af projekter og aktiviteter indenfor udvalgets fagområde frem mod 2021
  • Opsamle, opbygge og formidle viden om, hvordan man danner og opbygger stærke lokale afsætningsnetværk/-kanaler til både forbrugere og professionelle køkkener. Herunder – hvad er best practice for gårdbutikker og lokalt salg. Hvad er den nye forretningsmodel og inkluderer den: oplevelser, høst selv, økonomi, prisberegninger? Hvad betyder bæredygtighed?

Udvalget varetager desuden de særlige interesser og udfordringer, som mindre start-up virksomheder og iværksættere har, samt bidrager med viden om udvikling af alternative og korte salgsveje for at skabe en større mangfoldighed.

I 2020-2021 er Rune Sørensen, Restaurant Hærværk og medlem af Økologisk Landsforening tilknyttet udvalget som observatør.

Udvalgsmedlemmer

Lone Hedegaard

Gothenborgvej 3
8653 Them

Tilhørsforhold: Gothenborg

Lone Hedegaard ejer Gothenborg sammen med sin mand Lars Hedegaard. Vi producerer økologisk fjerkræ; ænder, gæs, kalkuner og skovkyllinger og har løbende udvidet virksomheden med Gårdbutik, møde- og selskabslokaler samt webshopsalg. Der arrangeres mange forskellige åbent hus arrangementer i løbet af året på gården.

Marc Seerup Hansen

Fælledvej 125
2791 Dragør

Jobtitel: Gartner og Iværksætter
Tilhørsforhold: Seerupgaard & Økoskabet

Med et Københavner bynært økogartneri, mærker vi fordele og ulemper ved direkte salg på egen hånd. Mit ønske er at der kommer flere små gartnerier i fremtiden, der kan skabe et krydderi af varer med stor varietet. Vi arbejder en del med CSA, Crowdfunding og andre medlemskaber.

Birgit Bak

Skanderborgvej 202
8382 Hinnerup

Elisabeth Rasmussen

Høveltevej 40
3460 Birkerød

Jobtitel: Landmand, Gårdbutiksbestyrer
Tilhørsforhold: Stengården

Som indehaver af et meget alsidigt landbrug med direkte afsætning og kontakt til forbrugerne , kæmper jeg for at give så mange landmænd og forbrugere mulighed for at møde hinanden ved direkte salg og gode events på gårdene.

Hester Callaghan

Yduns Have, Samsø

Tilhørsforhold: Yduns Have

Jeg brænder for mindre alsidige produktioner og ønsker at bidrage til, at sikre at der fortsat er plads til små økologiske landbrug i fremtiden.

Johanne Schimming

Lejrevej 52
4320 Lejre

Tilhørsforhold: Hegnsholt

Jeg vil gerne bidrage i foreningsarbejdet med at fremme økologien, småskalaproduktionen og den direkte afsætning til forbrugeren. Bl.a. ved at arbejde på at få ryddet nogle af de uhensigtsmæssigheder, der er i vores fødevarelovgivning, af vejen.

Foto: Fotograf Mew.