Økologiske grundprincipper for mad

Rene Og Sunde Foedevarer

Tre økologisk grundprincipper

Når du laver økologisk mad, tager du hensyn til miljø og dyrevelfærd. Der er tre grundprincipper i det økologiske køkken:

  • Brug kød med omtanke
  • Brug mere frugt og grønt efter sæson
  • Undgå madspild

Brug kød med omtanke

Kød er dyrt i mere end én forstand. Kød fylder meget i madbudgettet, og desuden er det dyrt i naturressourcer at omsætte planter til kød. En kostomlægning med især mindre oksekød gør en stor forskel, da kvægproduktion giver stor klimagasudledning.

Mere grønt og mindre kød på tallerkenen handler om at ændre sine vaner og tænke måltidet anderledes, så det ikke nødvendigvis er kødet, der er omdrejningspunktet.

Tre tips:

  • Vælg lidt, men godt. Meget økologisk kød smager af mere og svinder mindre ved tilberedning end ikke-økologisk kød.
  • Brug flere bælgfrugter som bønner og linser. Bælgfrugter er en vigtig ingrediens i det økologiske køkken. De indeholder meget protein, som gør det nemmere at skære ned på kødet.
  • Planlæg én eller flere kødfrie dage om ugen.

Brug mere frugt og grønt efter sæson

Grøntsager, der er i sæson er friske og smager af mere - og så er de ofte billigere. Tænk årstidernes grøntsager først, når du laver madplan, og lad gerne grøntsagerne være udgangspunktet for flere af retterne.

Tre tips:

  • Køb lokal frugt og grønt. Det belaster klimaet mindre.
  • Spis flere grove grøntsager. De mætter mere og er mere klimavenlige end let grønt. Grove grøntsager er eksempelvis kål, porrer, løg og rodfrugter, mens let grønt er agurk, tomat, salat, peberfrugt mm.
  • Om vinteren, når udvalget ikke er så stort, kan man skabe variation med kombinationer og tilberedninger, samt med syltede, henkogte og fermenterede grøntsager.

Undgå madspild

Mad i skraldespanden er penge ud af vinduet. Desuden er det spild af næringsstoffer. Det handler om at have respekt for råvarerne og vide, hvordan du udnytter dem til fulde. Når du udnytter råvaren og bruger resterne, skal du købe mindre ind. Det giver overskud til at købe flere gode kvalitetsvarer og til at prioritere økologien.

Det behøver ikke være svært at undgå madspild. Slip kreativiteten løs, og lad dine ”rester” fungere som byggeklodser i nye retter.

Luk (Esc)