Fra bord til jord

Afsnit 1:3

Filippa på ni år og hendes far tager dig med på en rejse på sporet af dit madaffald. Lyt til, hvordan vi kan starte et kredsløb fra bord til jord, hvor økologisk landbrug kan få langt mere nytte af danskernes madaffald end i dag, hvor meget madaffald går op i flammer i forbrændingsanlæg.

I første ud af tre episoder besøger vi bl.a. Filippas bedstefar i Vejle Kommune, der har haft madaffaldets grønne førertrøje på siden 1988. Vi runder kommunens genbrugsplads for at høre, hvad andre kommuner kan lære af Vejles gode eksempel, når vi fra nytår 2023 alle skal udsortere madaffald.
 

Afsnit 2:3

På vores rejse i madaffaldets fodspor får du ørene helt ind i motorrummet hos Horsens Bioenergi. Her giver biomassechef Jacob Wagner Jensen dig flere pædagogiske svar på spørgsmålet: Hvorfor er et biogasanlæg pivsmart set med de økologiske briller på?

Journalisten har en pose "morgenbrød" med frisk madaffald med til anlægget, og vi følger madaffaldets vej gennem anlægget til den afgassede gødning, økologerne gerne vil bruge. Undervejs breaker Jacob Wagner Jensen en nyhed, der får journalistens begejstring til at boble lige så meget som biomassen: De åbner snart en ren økologisk linje i anlægget.

 

Afsnit 3:3

9-årige Filippa får en lille opgave i det store samfundsdrama om at få mere gang i kredsløbet af næringsstofferne fra vores madaffald ud til øko-markerne. Filippa skal tegne økologernes ønskedrøm. Hendes tegning skal vise, hvordan kredsløbet bør se ud i fremtiden - frem for i dag, hvor det meste madaffald går op i flammer i kommunernes forbrændingsanlæg.

Mens Filippa tegner, taler hendes far med Casper Laursen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Casper Laursen arbejder for at øge recirkuleringen fra by til land og forklarer, at det er win-win-win at bioforgasse madaffaldet: 1. Økologerne får god gødning. 2. Vores samfund bliver mere bæredygtigt. 3. Vi gør os mindre afhængige af gas fra Rusland.

Luk (Esc)