Økologisk juleguide 2017

Få hjælp til at gøre julen grønnere med denne økologiske juleguide. Guiden viser bl.a. vej til gårdbutikker, hvor du kan købe din økologiske ande- og flæskesteg direkte af landmanden, spisesteder, der har økologisk julemad på menuen og producenter, der sælger øko-juletræer. Du kan også finde øko-opskrifter på lækre juleretter.
Foto: Hestbjerg Økologi

 

Køb dine julevarer i en økologisk gårdbutik

Kunne du tænke dig at tage familien med en tur ud på landet i december og købe din julesteg eller friske grøntsager direkte af den økologiske landmand? Og måske hilse på gårdens køer, grise eller andre dyr?

Så ta’ et kig i Økologisk Landsforenings guide til lokal økologi, som viser vej til økologiske gårdbutikker og stalddørssalg i hele landet. Flere har også en netbutik, så du kan få leveret dine varer hjem til døren.

 

 

 

Øko-julemad udefra

Skal du holde julefrokosten hjemme, eller skal I spise ude? Der er mulighed for at holde en økologisk fest, uanset hvad du vælger.

Find spisesteder, der serverer økologisk mad og drikke og har det økologiske spisemærke på Det Økologiske Danmarkskort.

 

 

 

Ren madglæde i den søde juletid

I julen bruger vi tid i køkkenet på at forvandle råvarerne til skønne måltider. I et nyt opskriftshæfte fra Økologisk Landsforening kan du finde inspiration til dejlig økologiske julemad med et twist.

Saftig medisterpølse og flæskesteg med sprøde svær. Sprød og sund grønkålssalat. Krydret æblegløgg med ingefær.

Find inspirationen her:

 

 

 

En glad julegris, gås eller and

Julen er grisens højtid, og den saftige flæskesteg findes også i en økologisk variant. Når du vælger en økologisk flæskesteg, kan du være sikker på, at den kommer fra en glad gris, der har haft god plads i stalden og været ude under åben himmel. Øko-grise er desuden fodret med økologisk grovfoder, der er godt for deres velbefindende.

 

Læs om forskellen på økologiske og ikke-økologiske grise:

 

 

Skal julemenuen bestå af and eller gås, kan du også vælge en økologisk variant.

En økologisk and eller gås har i modsætning til de ikke-økologiske af slagsen haft adgang til frisk luft og friarealer, haft dagslys i stalden og har ikke bare fået økologisk foder, men har desuden haft adgang til grovfoder. Fuglene har god plads i stalden og har længere tid til at vokse.

Læs om forskellen på økologiske, fritgående og konventionelle ænder:

 

Læs mere om det økologiske andeliv

 

 

Højt fra træets grønne top

Vil du være fri for at have et sprøjtet træ i den hyggelige julestue, kan du vælge et økologisk juletræ. Så undgår du samtidig at belaste miljøet og risikere forurening af grundvandet.

Se listen over forhandlere af økologiske juletræer her

Avl af økologiske juletræer er ligesom al anden økologisk jordbrugsproduktion omfattet af skrappe regler. De samme regler, som gælder for produktionen af økologiske fødevarer. Man kan derfor også genkende et økologisk træ på, at det bærer det røde Ø-mærke.

Et økologisk juletræ skal være dyrket økologisk helt fra frø. Så frøet skal være certificeret økologisk.

I økologiske juletræsplantager bruger man ingen kemiske sprøjtemidler. Den direkte bekæmpelse af ukrudt foregår derfor mekanisk. Der anvendes også økologisk mikrokløver, som giver et biologisk græstæppe mellem rækkerne af træer og holder ukrudtet nede. Kløveren bidrager også med gødning, og som et ekstra plus skaber det gode betingelser for bier. Man kan desuden bruge får eller gæs, der græsser mellem rækkerne, til at fjerne ukrudt.

Bekæmpelsen af skadedyr i økologiske juletræsplantager foregår biologisk – ved udsætning af nytteorganismer, svampe og insekter der æder eller på anden måde fortrænger skadedyr. Det handler f.eks. om at skabe goder rammer for nyttedyr som for eksempel mariehøns.

Et økologisk juletræ tager noget længere tid at dyrke end et konventionelt, og derfor er det dyrere. Det tager cirka 8 til 10 år, før et økologiske juletræ er klar til at blive fældet og være centrum om dansen juleaften.

Kilde: Økologisk Juletræsforening

 

 

Vores juleguide kan sikkert have overset gode, økologiske forhandlere eller juleoplevelser. Skriv til lsk@okologi.dk, hvis du vil tilføje et godt tip til guiden.