Kend din ko

Hvad hedder udskæringerne på koen, hvor sidder de - og hvilke retter passer de forskellige udskæringer bedst til? Det får du svar på her.

Hals

Velegnet til hakkebøffer, kødboller og kødsovs.

Tykkam

Egner sig rigtig godt til efterårets kraftfulde simreretter, som fx gullasch. Afgiver god smag til saucen ved grydestegning.

Bov

Skæres i tern og bruges i gryderetter.

Spidsbryst

Bruges typisk til sprængt oksebryst, koges som suppekød eller bruges som koldt pålæg efter kogning. Kødstrukturen er tæt, og det er derfor en god idé at skære tynde skiver.

Skank

Magert kød, som skal simre i lang tid. Perfekt til osso buco – rettens navn henviser til det hul, som er midt i benet, dér hvor marven sidder. 

Højreb

Meget mørt kød. Kan bruges til steg eller til at skære op i entrecote/koteletter. Højrebet er også velegnet til carpaccio.

Tværreb

Godt suppekød, men prøv også at tage tvær-rebene op efter en times kogning, marinér dem og kom dem på grillen.

Bryst

Det fedtholdige oksebryst er godt til sprængt kød, hvor du lader kødet koge i en saltlage, som gør det mørt og saftigt. Det kogte kød er vidunderlig i en skipperlabskovs.

Tyndsteg

Stegen tilberedes sjældent helt, men skæres i filetter eller i T-bone steaks. Det navn kommer af, at benet i midten ligner et T.

Mørbrad

Rigtig godt kød. Tilberedes som hel steg, indbagt eller skåret ud i bøffer. Vil du have rosastegt steg, skal temperaturen nå ca. 58 grader inde i kødet. Lad så stegen stå ti minutter, når den er stegt færdig.

Slag

Fedtholdigt kød. Bruges typisk til hakket kød og oksebacon. Eller i en simreret.

Tyksteg

Kan rosasteges som hel steg, bruges til roast-beef eller skæres ud til bøffer med fedtkant eller mindre medaljonger uden fedtkant.

Lår

Kan braiseres, dvs. at brune kødet og derefter tilsætte væske, fx i en stegegryde. Den metode er god til udskæringer med meget bindevæv, der også tæller fx bov og tykkam. Lårtungen kan også sprænges – det vil sige koge den i en saltlage. Begge metoder gør dit oksekød saftigere og mere mørt.

Skank

Magert kød, som skal simre i lang tid. Perfekt til osso buco – rettens navn henviser til det hul, som er midt i benet, dér hvor marven sidder.

Indmad

Lever kan bruges som paté eller postej. Hjerter er gode i gryderetter eller i en lasagne.

Økologisk kød byder på flere af de sunde fedtsyrer

Du får 23-47 procent flere af de sundere omega-3-fedtsyrer, hvis du vælger økologiske kødprodukter. Det konkluderede forskere fra det britiske Newcastle University, da de havde gennemgået 67 undersøgelser om økologisk kød kontra ikke-økologisk kød.

Sådan får du kødet til at strække længere