Ø-mærkede blomster spirer i det små

Mens Danmark importerer stadig flere pesticidtunge snitblomster fra udlandet, tilbyder to iværksættere et økologisk alternativ. Og det har de to kvinder bag Vildevioler ha held med.

En orange sommerfugl lander i et 300 meter langt farveorgie bag øko-gården Hegnstrup i Nordsjælland. Kort efter flakser den hen over persillen ud over marken, ned mod porrerne.

Her er masser af hvide cosmos, retro-brune solhatte, lilla salvier, pangfarvede morgenfruer og knaldblå kornblomster i to lange, lige rækker ude på marken.

Men, siger blomsterdyrker og iværksætter Christina Foss:

- Til næste år skal vi have flere blomster i dæmpede farver, for de er mere populære i buketter. Vi har for eksempel de her orange morgenfruer, som vi aldrig bruger, men de pynter på marken, griner hun.

Sammen med Marie Holmer har Christina Foss startet Vildevioler, som sælger Ø-mærkede blomster. Foreløbigt i København og på Nordsjælland - på lidt længere sigt sandsynligvis på hele Sjælland.

Vildevioler leverer blandt andet Ø-mærkede snitblomster, vilde blomster til bryllupper og begravelser samt blomsterabonnementer til virksomheder. Og foreløbigt kører forretningen efter blomsterpigernes plan. 

vildevioler.dk

Øko-blomster vs. konventionelle

Vildeviolers frilandsblomster er et regionalt - omend noget dyrere - alternativ til de tonsvis af konventionelt dyrkede snitblomster, som hvert år produceres og transporteres i stor stil fra Holland og Kenya til danske forbrugere.

Der er mere bredde i udvalget, og hver blomst er unik.

Idéen til deres egen forretning fik de to efter et besøg hos en lille, økologisk blomstervirksomhed uden for Oslo i Norge. Både her og i Vildevioler mener man nemlig, at de økologisk certificerede blomster kan noget særligt:

- Vores blomster bidrager til et økosystem på gården. Der er mere bredde i udvalget, og hver blomst er unik. Konventionelt dyrkede blomster skal jo helst ligne hinanden så meget som muligt, siger Christina Foss.

De to iværksættere vil også gøre forbrugerne opmærksomme på, at blomsterne fra naturens side har en sæson. Så der bliver ikke solgt afskårne blomster om vinteren. Det er et sæsonsyn, den konventionelle blomsterbranche langtfra deler.

Over 12.000 tons importeres

Importen af friske, afskårne blomster til Danmark lå i 2015 på 12.164 tons. Det er 1000 tons mere end for fire år siden. En stor stigning, der givetvis hænger sammen med de lave priser på blomsterne. Det er ikke usædvanligt at se en buket røde roser til 20 kroner i en lavprisbutik.

De allerfleste blomster kommer til Danmark fra Holland – eller Kenya, som er verdens fjerde største blomstereksportør.

Blomsterproduktion i drivhuse året rundt er en intensiv affære, som kræver lys, varme, kølerum og et betydeligt forbrug af sprøjtegifte for at forhindre svamp og skadedyr.

I Afrika får blomsterne lyset og varmen foræret. En undersøgelse har endda vist,
at klimaaftrykket ved at dyrke blomster i henholdsvis Holland og Kenya var til Kenyas favør – på trods af den CO2-tunge flytransport fra Østafrika til Europa.

Bliv Økoven og få Magasinet Økologisk

Nye øko-vinde i branchen?

Hvis du som forbruger vil gå alternative blomsterveje, er der desværre endnu ikke så mange muligheder. Du kan købe fairtrade-roser i Coop, mens enkelte blomsterhandlere og andre små forhandlere har små mængder af lokalt dyrkede og økologisk certificerede blomster. Dog kun når de er i sæson. 

Men måske er nye vinde ved at ruske lidt op i blomsterbranchen. I USA har en slow flower-bevægelse medført flere lokalt dyrkede, men ikke nødvendigvis helt usprøjtede, blomster i forbrugernes vaser. Og i Norge og Danmark er forbrugerne så småt begyndt at spørge efter økologiske blomster.

Samarbejde med øko-gårdejer

Ligesom kollegerne i Norge har Christina Foss og Marie Holmer ikke selv nogen gård. Derfor har de indgået et samarbejde med en lille, økologisk grøntsagsavler, gårdejer Allan Clausen.

Han har dyrket jorden økologisk i 40 år og sælger egentlig blomsterne til Vildevioler, fordi reglerne gør det vanskeligt for virksomheder at deles om at dyrke samme stykke øko-jord. Christina og Marie står imidlertid for alt det praktiske: At gøre jorden klar, så, luge, samle snegle og høste.

Allan Clausens måde at tænke økologi på er langt fra stordri og monokultur: 

- Jeg er betaget af naturen, og når kultur og natur skal mødes, skal det være med en så skånsom naturpåvirkning som mulig, siger den nordsjællandske økolog.

Gødningen kommer fra fem køer, tre heste og nogle får, høns og moskusænder, og det er nok til både grøntsager og blomster på den ene hektar jord, som Allan Clausen ejer. 

Høj værdi og stor arbejdsbyrde

Allan Clausen har selv over årene dyrket blomster og solgt buketter på markeder. Men med Vildeviolers indtog har blomsterne fået mere plads, sortimentet er blevet udbygget, og så er salget blevet sat i system. 

Både Allan og Christina mener, at kulturblomsterne passer godt ind i et økologisk jordbrug som en niche. De er en højværdiafgrøde, så man kan få omkring 400 kroner for en stor buket med for eksempel georginer.

Skadedyr og ukrudt skal fjernes med håndkraft. 

Til gengæld er det arbejdsintensivt: Skadedyr og ukrudt skal fjernes med håndkraft. Dræbersneglene kæmper både Allan og Vildevioler dog med - og ørentviste har fundet et yndlingssted mellem kronbladene.

Men ellers har det været småt med skadedyr. Det tilskriver Allan Clausen igen den store variation af planter på hans gård, og at der er nyttedyr over det hele, fordi naturen får lov til at brede sig ind i kulturlandskabet.

Vil gerne inspirere andre

Vildevioler har fået henvendelser fra store spillere i blomsterbranchen, der ville have dem til at ”masseproducere” blomster, som Christina Foss udtrykker det.

 - Jeg tror på, at der er et marked for det her. Men spørgsmålet er jo, hvor hurtigt det går, og til hvilken pris.

Og Vildeviolers svar på de to spørgsmål har fået de to kvinder til at takke nej til at producere afskårne, Ø-mærkede blomster i store mængder til andre i branchen.

For Christina og Marie kommer det aldrig til at handle om at konkurrere på prisen eller at løbe hurtigt.

For Christina og Marie kommer det aldrig til at handle om at konkurrere på prisen eller at løbe hurtigt. Ifølge Marie Holmer er deres projekt i mindre skala og mere personligt. 

- Det betyder ikke, at vi ikke vil udvikle os, men så vil vi hellere gå i retning af en social-økonomisk virksomhed. Vi vil også hellere inspirere til, at vi får flere lokale blomsterhaver her i Danmark – frem for at have et kæmpe gartneri.  

 

Artiklen er en redigeret udgave fra Magasinet Økologisk, som alle Økovenner får tilsendt fire gange om året.

Bliv Økoven og få Magasinet Økologisk