Økologi i ulande

Økologi kan brødføde verdens befolkning

En mand går igennem en ananas-plantage

Den økologiske grundtanke tager i Danmark traditionelt udgangspunkt i bedre dyrevelfærd, rent drikkevand og biodiversitet. Når vi arbejder med økologi i verdens udviklingslande, handler økologi også om social retfærdighed, bæredygtig udvikling og modstandsdygtighed over for klimaforandringer.

Økologisk landbrug i områder med tørke styrker jordens frugtbarhed og giver bedre udbytte fra markerne. Med et højere udbytte fra markerne, er der flere afgrøder at sælge på markedet. Samtidig holder en mere frugtbar jord bedre på vand, hvorfor økologiske metoder tillige er et værn mod den tørke og de voldsomme regnskyl, der følger af klimaforandringerne. Det betyder, at køber du økologiske varer fra troperne, bidrager du til en mere lige og bæredygtig verden.

Økologisk Landsforenings udviklingsprogram viser, hvordan økologiske landbrugsmetoder bidrager til en bæredygtig udvikling for verdens fattigste ved blandt andet at øge fødevaresikkerhed, indtjeningsmuligheder og social retfærdighed. Programmets resultater er et eksempel på, at økologi kan brødføde verden.

Programmet foregår i Uganda og Tanzania og når ud til ca. 100.000 mennesker. Integreret i vores metode er en helhedsorienteret udviklingstilgang kaldet Organic Farmer Family Learning Groups (FFLG). Gennem fælles læring, erfaringsudveksling og fagligt samarbejde fokuser vi og vores lokale partnere på at styrke landbofamiliernes dyrkningsmetoder, levevilkår, demokratiske dannelse og evne til at påvirke lokale og nationale politiske beslutninger mod bedre rammer for økologisk produktion og afsætning.

Læs også