Værdiskabelse via samspil med vandværker og kommuner
Januar 2019 - december 2019
Kontakt:
Line Børch Hedeboe, Kommunikationschef
Organisering
Projektet ledes af Økologisk Landsforening og samarbejder med DANVA, Dansk Vand og Spildevandsforening, som er Danmarks forening for vandselskaber samt Kommunernes Landsforening, herunder konsulentgruppen med ansvar for netværksgrupper for bl.a. samarbejde: Kommunernes Landsforening, herunder Kommunernes Vand og Naturnetværk; Kommunernes Landbrugsnetværk; Kommunernes Affaldsnetværk; samt Kommunernes Energi (og klima) Netværk.
Projektperiode:
1. januar 2019 - 31. december 2019.
Finansiering:
Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.
Om projektet:
Formål
Formålet med projektet er at skabe nye udviklingsmuligheder for de økologiske landmænd ved at udbrede succesfulde erfaringer med kommunale samspil med økologer om øget næringsstofforsyning, naturpleje, drikkevandsbeskyttelse og klimahandling.
Forventede effekter
Projektet bidrager til at skabe nye udviklingsmuligheder for de økologiske landmænd og skabe både mere, bedre og mere lønsom økologisk produktion ved at:
- Styrke tilgængeligheden af recirkulerede næringsstoffer, som kan øge udbytter, konkurrencedygtighed og lønsomhed i økologisk planteavl og muliggøre omlægning af større planteavlsarealer.
- Skabe nye græsnings- og forretningsområder ved at forbedre økologiske landmænds adgang til lokale naturplejekrævende arealer
- Fremme økologisk drift i områder, hvor vandværker og kommuner henter deres drikkevand, og hvor flere og flere vandværker og kommuner er villige til at betale for denne service.
- Forbedre klimaperformance på de økologiske landbrug.
Aktiviteter
Projektet formidler viden og erfaringer om succesfulde cases med økologisk landbrug som en del af løsningen på lokale udfordringer med drikkevandsbeskyttelse, naturpleje, cirkulær økonomi og klima. Det har medvirket til, at økologiske landmænd har fået nye udviklingsmuligheder i form af tilgængelige næringsstoffer eller græsningsarealer; nye produktionsarealer over drikkevandsressourcer eller nye kompetencer på klimaområdet. Projektets hovedmålgrupper er fagpersoner i vandværker og kommuner med ansvar for eksekvering af allerede vedtagne mål ift. disse udfordringer. Målgrupperne nås i høj grad via deres egne medier og veletablerede faglige netværk, bl.a. Kommunernes Landsforenings netværk for hhv. Vand og Natur, Landbrug, Energi (herunder klima) og Affaldshåndtering.
Resultater og formidling
Faktaark
- Fire faktaark om lokale løsninger med økologi og hhv. drikkevandsbeskyttelse, klima, naturpleje og recirkulering af næringsstoffer fra kommunale affaldsstrømme.
Artikler
- Henrik Hindby Koszyczarek, Opråb til borgere: Hjælp din lokale øko-landmand ved at sortere affald rigtigt, okologisk.nu, 30. oktober 2019.
- Irene Brandt-Møller, Vårbyg gror godt i afgasset KOD, okologisk.nu, 17. september 2019.
- Peter Nordholm Andersen, Økologi, en genvej til pesticidfrit drikkevand, Dansk vand, #3 Juni 2019.
- Charlotte Tyborg Sørensen, Folkekirken er til konventionelt landbrug, Menighedsrådenes blad, 14. oktober 2019.
Case-beskrivelser
- Peter Nordholm Andersen, Omlægningstjek er et godt grundvandsværktøj i kommunerne, Magasinet Økologisk, efterår 2019.
- Peter Nordholm Andersen, Kunsten af pleje borgere, blomster og køer, Løft verdensmålene, forår 2019.
- Peter Nordholm Andersen, Handlingsplan letter gårdens klimaaftryk, Løft verdensmålene, forår 2019.
Oplæg
- DANVA Årsmøde, maj 2019. Jens Peter Hermansen, Økologisk Landsforening.
- Natur & Miljøkonference, maj 2019. Mette Kronborg, Økologisk Landsforening.
Landingsside
- Brug økologien til at blive en mere bæredygtig kommune.
Presseklip
- Peter Nordholm Andersen, Viborg Kommune tilbyder landmænd øko-omlægningstjekViborg Kommune tilbyder landmænd øko-omlægningstjek, okologisk.nu, 11. juni 2019.
- Artikel i Dagbladet Sjællandske. Drikkevandet skal sikres, 10. november 2019.