Grise
Økologisk griseproduktion er kendetegnet ved, at søer og smågrise lever udendørs.
Her får både moderdyr og smågrise motion, frisk luft og mulighed for at rode i jorden, bade i mudder, og hvad der ellers hører til naturlig griseadfærd. Derudover har smågrisene mulighed for at die længere hos soen. Alt det er årsag til at brugen af medicin som fx antibiotika er meget lav i økologisk griseproduktion.
Alle økologiske pattegrise bliver født i hytter på marken. Her går de indtil fravænning ved ca. syv ugers alderen - nogle landmænd venter med at fravænne pattegrisene til den naturlige fravænningsalder, som er, når smågrisene er 10-12 uger. Herefter kommer grisene på stald, hvor der er adgang til et udeareal med fast gulv og frisk luft. Her går grisene, indtil de skal slagtes i en alder af ca. seks måneder.
En økologisk gris på ml. 85 og 110 kg. skal have min. 2,3 kvm plads til sin rådighed, hvoraf 1 kvm skal være udendørs. En konventionel gris i samme vægtklasse har krav på 0,65 kvm uden krav om adgang til udearealer.
Salget af økologisk grisekød i detailhandlen udgør ca. 4,1 procent (2023) *.
Økologiske dilemmaer
- Økologiske grise fødes og lever de første måneder med soen i det fri. Det indebærer nogle naturlige risici, som fx at soen lægger sig på nogle af smågrisene, ligesom både ræve og rovfugle udgør en trussel.
Der findes ingen nyere opgørelser af pattegrisdødeligheden i økologisk griseproduktion, men Innovationscenter for Økologisk Landbrug er i gang med at kortlægge pattegrisdødeligheden i økologisk produktion. Resultaterne ventes at komme i slutningen af 2026.
På baggrund af mundtlige tilbagemeldinger fra en rundringning i 2025 til de danske økologiske griseproducenter, er det vores bedste bud, at dødeligheden før fravænning i økologisk produktion er på 21 % mod 23 % i den konventionelle produktion. Fravænning sker i økologisk produktion efter 7-10 uger og efter 3-4 uger i konventionel produktion. Perioden som dødeligheden er opgjort på i økologien er derfor mere end dobbelt så lang. - Hangrise kastreres få dage efter fødslen for at undgå ’ornelugt' i kødet. Det foregår under smertelindring, men økologernes ønske er at kunne undgå indgrebet. Forskellige alternative metoder er testet, men endnu er der ikke fundet en optimal løsning, der effektivt forhindrer den dårlige lugt og smag.
- Det er tilladt at sætte en ring i trynen på økologiske søer. Ringen gør, at soen er mindre tilbøjelig til at rode i jorden og ødelægge græsset, som yder en vigtig beskyttelse mod udvaskning af næringsstoffer fra dyrenes gødning. Græs er også en vigtig del af søernes daglige foder, der kan medvirke til at reducere smågrisedødeligheden.
*Kauza Shopperdata