Indsatser for bedre dyrevelfærd
En af de vigtigste målsætninger for et økologisk husdyrhold er at give dyrene gode vilkår i overensstemmelse med deres adfærdsmæssige behov. Økologer sætter barren højt og arbejder løbende for at øge velfærden vel vidende, at der ofte følger mere arbejde samt et større ansvar med.
Gennem bl.a. projektet 'Guide til bedre dyrevelfærd' har Økologisk Landsforening indsamlet og beskrevet en række tiltag, der øger dyrevelfærden for kvæg.
Denne side vil løbende blive opdateret med nye ideer og tiltag. Har du en god ide til, hvordan det økologiske jordbrug kan bidrage til øget dyrevelfærd, er du velkommen til at kontakte Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Velfærdsvurderinger
Der findes redskaber, der systematisk gennemgår og scorer forholdene for kalve, kvier og køer på en kvægbedrift. Velfærdsvurderinger bør foretages af uvildige fagpersoner og kan bruges til at sætte fokus på staldafsnit og rutiner, hvor behovet for at løfte dyrevelfærden er størst. Velfærdsvurderinger gør tankerne om dyrevelfærd mere konkrete og kobler den økologiske driftsforms generelle mål med besætningens konkrete mål for dyrevelfærd.
Management
Et godt management er med til at sikre en produktion og et system hvori dyrene trives. De daglige rutiner som fodring og malkning skal være ens fra dag til dag og foregå på en måde, der ikke stresser dyrene. Fokus på hygiejne i stalden, med gennemtænkte procedurer, minimerer smitte og giver bedre sundhed hos dyrene.
- Afhorn ikke kalvene
- Få styr på dyrevelfærden
- Brug dine registreringer
- Slagt tyrene som økologiske dyr
- Brug tid på daglig kontakt med kalvene
- Benyt en fast plan for oplæring i daglige rutiner
- Lad koen passe kalven
- Forebyggelse frem for medicin
- Slagt uden stress
- Mere råmælk til kalven
- Forlænget laktation
- Holdbarhedsprofiler
- Øg yversundheden
- Bevidst goldkostrategi
- Ko-komfort øger klovsundheden
- Klimaoptimering
Stald
For at sikre et godt staldmiljø skal der være fokus på at skabe de optimale forhold for de forskellige dyregrupper. Indretningen skal sikre at dyrene kan udføre naturlig adfærd, interagere socialt, have komfortable hvilearealer og god adgang til foder og vand.
- Skab plads til kalveleg
- Gør underlaget skridsikkert
- Sørg for optimale forhold for gold- og kælvekøer
- Etabler stabile grupper
- Etabler et godt hvileareal
- Øg sengebåsens tilgængelighed
- Installer kobørster
- Gør plads til alle køer ved foderbordet
Udeareal
I afgræsningssæsonen skal et godt udeareal give adgang til rigeligt, frisk græs og et landskab med mulighed for skygge, læ og ly i form af beplantning eller et læskur. Om vinteren kan et udeareal give dyrene mulighed for at komme ud under åben himmel og få motion.
- Væn kalvene gradvist til græs
- Luk en pædagog-kvie med på græs
- Flyt kalve og kvier ofte
- Etabler areal til vintermotion
- Sørg for ly, læ og skygge på græs
Foder og fodring
Foderets kvalitet og den mængde dyrene får tildelt er vigtig for deres velfærd, tilvækst og produktion. Foderet skal dække dyrenes ernæringsmæssige behov og sikre en god vomfunktion.