Gør underlaget skridsikkert

Rilleskæring af betongulvet i staldet gør gulvet mere skridsikkert. Dette kan gøre dyrenes gang mere sikker og hindre fald og udskridninger i stalden.

Virkning

Glatte gulve øger risikoen for fald og udskridning f.eks. i forbindelse med brunst, fremskreden drægtighed eller sammenstød i hierarkiet. Et glat gulv kan påvirke kviers ben og gang, hvilket er kritisk, når de er i vækst. Et mere skridsikkert underlag giver dyrene mulighed for at udøve naturlig adfærd i relation til f.eks. hierarki og brunst. Et betongulv kan f.eks. gøres mere skridsikkert ved at skære riller i det.

I praksis

På Sønderhøjgård I/S har Preben Lauritsen tidligere oplevet problemer med, at kvierne skrider, når de er i brunst og bevæger sig mere eller voldsommere. Derfor valgte han at få rilleskåret gulvene i alle staldafsnit. Efter at der blev skåret riller i beton og spalter, er problemet løst til fulde. I forbindelse med etablering af nye gulve på Sønderhøjgård er rillerne lavet ved at lægge et rionet i den våde beton og løfte det op igen.

Fakta

Rilleskæring foretages mest optimalt på eksisterende spalter eller faste gulve. Det er vigtigt at sikre sig, at rillerne har korrekt dybde, bredde og afstand, så de får en reel effekt og ikke blot fyldes med gødning. Rilleskæring skal foretages ensartet i hele stalden og helt ud til kanterne. Dyrene vil være usikre, hvis de kan være aktive på en del af gulvarealet, mens de fortsat kan skride andre steder.

Kom i gang

Læs FarmTest nr. 53 - Rilleskæring af gulve i kvægstalde, Dansk Landbrugsrådgivning, 2009.

Luk (Esc)