Luk en pædagog-kvie med på græs

Når kalvene skal på græs første gang, kan man med fordel lukke en kvie/stud/ko ud sammen med dem. Kalvene lærer hurtigere at begå sig på en græsmark når de har et erfarent dyr de kan lære af. Et ældre dyr skaber ro i flokken og lærer kalvene at græsse og finde læ og ly.

Virkning

Det har stor værdi at et erfarent dyr kan skabe ro i flokken, føre an og lære kalvene at græsse, finde læ og ly, når det er nødvendigt, mv. Det erfarne dyr medvirker desuden til at forhindre, at kalvene løber ud af indhegningen, da et roligt dyr vil gøre dem mere trygge.

I praksis

På gården Højager ved Bramming har Helge Mathiesen forsøgt at lukke en drægtig kvie på græs med de mindste kalve. Det skete lidt ved en tilfældighed, for kvien ville ikke med resten af kvieflokken op i kreaturvognen, da de skulle køres på græs. Kvien blev i stedet lukket ud på en mark sammen med de mindste kalve, og det har Helge ikke fortrudt. De små kalve knyttede sig hurtigt til den rolige kvie, og på den måde blev kalvene hurtigt vant til strøm og græs. For at mindske smitterisikoen mellem ældre og unge dyr, mener Helge, det er vigtigt, at pædagogkvien og kalvene kommer fra det samme miljø. I øvrigt tilføjer han, at en ældre malkeko, som har brug for nogle måneder på græs inden slagtning, med fordel vil kunne lukkes på græs med de mindste kalve. Det vigtigste er, at det ældre dyr har et roligt og fornuftigt temperament.

Fakta

Kalven vil begynde at græsse tidligere, når den går sammen med koen, end når den er sat sammen med andre kalve, der heller ikke har været på græs tidligere. I stedet for koen kan en kvie/stud, der har været på græs sidste år, bindes ud med kalveflokken. Den viser vej til det gode græs og tilbage til læ og ly i dårligt vejr. Få tjekket en gødningsprøve på pædagog-kvien/studen ved udbinding.

Kom i gang

Kontakt din økologikonsulent

Forskningsartikel (engelsk): Ældre dyr lærer unge dyr at græsse

Luk (Esc)