Sørg for ly, læ og skygge på græs

Når dyrene går ude, skal de have mulighed for skygge på de varmeste dage samt ly og læ på dage med hård regn eller kraftig blæst. Hegnet kan sættes, så der er adgang til træer og buske. Hvis der ikke er tilstrækkelig beplantning, skal dyrene have adgang til et læskur.

Virkning

Alle dyr skal have mulighed for at ligge i skygge på en varm sommerdag og at finde læ for storm og slagregn. Det forhindrer varmestress og solskoldninger blandt andet på mule og yver.

I praksis

I Østsalling på gården Gl. Børsting har driftsleder Thorkild Nissen opstartet en mindre mælkeproduktion med 30 køer sammen med Produktionshøjskolen Marienlyst som led i projektet LivSalling. Dyrene klarer sig stort set hele året ude uden en stald men med gode muligheder for at søge læ i hård regn og skygge i højt solskin. Udspændte sejl og halmballer flyttes hver ottende uge. Det tager to timer at flytte og opsætte læsejlet. Dyrene stortrives i omgivelserne, og omkostningerne er lave, når der ikke er behov for en fast stald. Sejlet består af en tung presenning af god kvalitet, så den kan holde i flere år. Den er ikke billig, men til gengæld er den nem at håndtere og holder i stormvejr. For Thorkild er det især vigtigt, at dyrene kan komme i læ for regn, da det næsten er det eneste vejrforhold, køer ikke rigtig holder til. Kvier, der græsser til sent om efteråret, kan blive meget våde, hvilket sætter deres tilvækst i stå. Ved at lave ly på marken kan sæsonen strækkes for hvor længe, kvierne kan gå ude og stadig vokse. Ly på marken gør det muligt at holde køerne ude i længere tid i løbet af en regnfuld sommer og dermed sikre, at køerne selv henter flere af de billige foderenheder på marken.

Fakta

Dyrene skal have mulighed for at vælge læ og skygge, afhængigt af vejret. Det kræver, at afgræsningsmarkerne hegnes, så køerne har adgang til læhegn med træer. Er der ikke tilstrækkelig beplantning, skal dyrene have adgang til læskur med et tørt leje, især hvis der er ønske om at forlænge græsningsæsonen.

Kom i gang

Kontakt din økologirådgiver.

Læs Udegående kreaturer i vintervejr, Fødevarestyrelsen 2019

Video: Læsegl til kvæg på vintergræs

Etablering af skovlandbrug

Luk (Esc)