Bælgsæd

Aert

Webinar: Kom godt i gang med bælgplanter til konsum (dec. 2020, 1 t. 28 min.)

I lyset af klimadebatten og jagten på løsninger er dansk, økologisk bælgsæd kommet i søgelyset. Sojabønner, kikærter og linser indgår ofte i det grønne, plantebaserede køkken, men bruger vi i større udstrækning danskproducerede ærter, hestebønner og lupin, kan det være med til at sænke klimabelastningen.

Der er i landbruget en lang tradition for at dyrke disse afgrøder til foder til husdyrene, og landmændenes viden herfra er værdifuld og relevant, når produktionen fremover skal målrettes fødevarer.

Danskproducerede proteinafgrøder udbydes ikke i den mængde, der efterspørges af forbrugerne i dag, så der er potentiale for at øge produktion og afsætning af hele frø og kerner såvel som forarbejdede højværdi-proteinprodukter. Der er imidlertid brug for at udforske udvalget af sorter og øge diversiteten i produktionen.

Bælgsæd er værdifuldt i det økologiske planteavlssædskifte, fordi afgrøderne selv samler kvælstof og efterlader noget af dette i jorden til efterfølgende afgrøder. En af udfordringen er at holde tilstrækkelig afstand i sædskiftet, så der ikke opformeres sygdomme. Generelt er det en fordel at dyrke bælgsæd i blanding med fx korn. Til human anvendelse er havre velegnet, fordi det er en glutenfri kornafgrøde, hvilket fødevareindustrien foretrækker – selv om korn og bælgsæd sorteres efter høst.

Luk (Esc)