Havre – den klimavenlige kornart

Havre

Se webinaret Kvalitetshavre; december 2020, 60 min.

Havre har altid været en robust og dyrkningssikker afgrøde, der passer godt til økologiske dyrkningsforhold, men interessen for den til foder har været begrænset, og havregryn var stort set eneste anvendelse på konsummarkedet. Sådan er det ikke længere.

Med nye afskalningsteknikker og et voksende marked for plantedrikke kan økologisk havre dyrkes og afsættes til et langt bredere marked end for få år siden. At havre også er glutenfri og klimavenlig sammenlignet med andre råvarer til fx plantedrikke taler yderligere til havres fordel.

Havres styrker

  • Dyrkningssikker på alle jordtyper med tilstrækkelig vandforsyning
  • Accepterer sur jord
  • God til at vokse færdig på eftervirkningen af kløvergræs pga. sen kvælstofoptagelse
  • Sanerende for goldfodsyge
  • Konkurrencestærk over for ukrudt, hvis man vælger sorter med lang strålængde
  • Tåler undersået efterafgrøde/udlæg med kraftig vækst, fx rødkløver

Havres svagheder

  • Tåler ikke tørke først i vækstperioden
  • Rammes let af manganmangel ved højt reaktionstalI dårligt sædskifte opformeres havrenematoder, som stort set alle sorter er følsomme overfor
  • Kraftig konkurrence over for udlæg
  • Store mængder staldgødning øger risiko for grønskud og sen modning
  • Spildsom ved sen høst
  • Sen såning mindsker udbytte og rumvægt og øger risiko for angreb af fritfluer.

Dyrkningsvejledning

Kvalitetshavre, Økologisk Landsforening 2020

Luk (Esc)