Regenerativt landbrug

Mere recirkulering og mindre madspild

I landbrugsmæssig sammenhæng er det regenerative lig med en genopbygning af de dyrkede økosystemer, med fokus på den frugtbare og sunde jord. Regenerativt landbrug er en bevægelse, som har rødder i forskellige alternative produktionsformer. Der findes derfor ikke en stram definition for, hvad det præcist er.

Der er mange lighedstegn mellem økologisk og regenerativt landbrug. I en vidensyntese udgivet af Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) i 2024 konkluderes det, at den regenerative bevægelse udspringer af økologien. I følge Innovationscenter for Økologisk Landbrug kan regenerativt landbrug defineres ud fra fem metoder, som har stort overlap med økologiens mål og principper:

  • Minimal forstyrrelse af jorden
  • Levende plantedække året rundt
  • Maksimal artsdiversitet
  • Integration af husdyr
  • Recirkulering af ressourcer

Der er fortsat meget forskning og udviklingsarbejde tilbage, før metoden er nogenlunde sikker med hensyn til praktisk dyrkning, afgrøder og afkast. Ikke desto mindre vil regenerativt landbrug sandsynligvis have et godt potentiale for at binde kulstof i jorden.

Der findes ingen dansk myndighedskontrolleret certificering for regenerativt landbrug. I USA findes Regenerative Organic Certified (ROC), som er en certificering for regenerativt jordbrug. Ordningen administreres af organisationen Regenerative Organic Alliance (ROA) og finansieres af de certificerede bedrifter. Den første forudsætning for at blive certificeret under ordningen som bedrift er, at man i forvejen er certificeret økolog.

Luk (Esc)