Økologi og sundhed
Når du vælger økologi, sparer du dig selv for kemiske stoffer.
Forskningen er ikke entydig, når det kommer til at vurdere om økologiske fødevarer er sundere end ikke-økologiske. Der er dog en lang række undersøgelser, som peger på, at pesticider, der ikke anvendes i økologien, kan påvirke menneskers sundhed.
- Det Europæiske Miljøagentur (EEA) oplyser, at mennesker primært udsættes for pesticider gennem kosten (mad og drikkevand), og ved at opholde sig i områder, hvor der anvendes pesticider. En omfattende biomoniteringsundersøgelse af mennesker, der blev gennemført i 2014-2021 i fem europæiske lande, viste, at 84 pct. af deltagerne i undersøgelsen havde mindst to pesticider i kroppen. Pesticidniveauerne lå konsekvent højere hos børn end hos voksne, og børn er særligt følsomme over for de sundhedsskadelige påvirkninger fra kemikalier. Menneskers udsættelse for kemiske pesticider er forbundet med en række alvorlige kroniske sygdomme, f.eks. kræft, hjertesygdomme, luftvejssygdomme, neurologiske sygdomme og forsinket udvikling hos børn. https://www.eea.europa.eu/da/highlights/behov-for-en-storre-indsat
- Et mindre amerikansk studie fra 2019 viste, at økologisk kost på blot en uge kan reducere kroppens niveauer af pesticider med op mod 60 pct. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935119300246?via%3Dihub
- Flere videnskabelige artikler peger på en sammenhæng mellem pesticider og Parkinson syge. https://ugeskriftet.dk/nyhed/giftig-mistanke-sprojtemidler-bag-eksplosiv-vaekst-i-parkinsons-sygdom
- Der findes ligeledes studier, der peger på en sammenhæng mellem pesticider og Alzheimer sygdom. https://videnscenterfordemens.dk/da/pesticider
Cocktaileffekten
Cocktaileffekten kaldes også for kombinationseffekten og henviser til alle de uønskede kemiske stoffer, som vi sammenlagt udsættes for. Det kan være fra kosmetik, emballage, elektronik, tøj, byggematerialer og fødevarer. Så selvom grænseværdien for det enkelte produkt er overholdt, så afspejler cocktaileffekten det samlede antal kemiske stoffer, du udsættes for. Stofferne optages gennem huden, tarmen og lungerne, og forskningen er endnu usikker på, hvordan de påvirker sundheden.
Ved at vælge økologiske fødevarer, sparer du dig selv for kemiske stoffer fra fødevarer.
Økologiske fordele
- Du sparer dig selv og familien for syntetiske pesticider, og lader tvivlen komme jer til gode
- Du sparer naturen for syntetiske pesticider og kunstgødning
- Du spiser mad, der indeholder færre tilsætningsstoffer – kun 56 af de i alt 401 tilladte stoffer må anvendes i økologiske fødevarer
- Du får frugt og grønt, der indeholder mere tørstof – hvilket kan medvirke til kraftigere smag og bedre mæthedsfornemmelse
- Du drikker mælk, som indeholder flere gavnlige Omega-3 fedtsyrer, fordi malkekvæget er på græs i sommerhalvåret