Frugt- grøntudvalget
Frugt- og grøntudvalget er sammensat af økologiske frugt-, bær- og grøntproducenter.
Udvalget har til opgave at at varetage medlemmernes interesser inden for økologisk frugt, bær og grønt, herunder at:
- Udarbejde en vision for fremtidens grøntsagsavl i Danmark. Dette skal være styrende for udvalgets fremtidige arbejde
- Arbejde med og have fokus på produktionsforhold og produkter inden for frugt-, bær og grønt
- Agere sparringspartner for foreningens faglige og politiske arbejde
- Være opmærksom på mulige afsætningsforhold/afsætningsaktiviteter
- Opsamle og dele viden og erfaringer
- Arbejde aktivt med aktiviteter, som kan fastholde og øge medlemsgrundlaget
- Varetage medlemsinteresser via faglige- og fagpolitiske opgaver inden for en 1-10 års horisont
- Arbejde med mindst et indsatsområde pr. år, hvilket fremgår af kommissoriet
- Styrke netværket og sammenholdet inden for økologisk frugt,- bær- og grøntproduktion
- Udpege en repræsentant til repræsentantskabet
Derudover har udvalgets forperson talsmandsfunktionen inden for området økologisk frugt, bær og grønt. Økologisk Landsforenings repræsentation i eksterne fora inden for fagområdet varetages ligeledes af udvalgets medlemmer eller af udvalget udpegede repræsentanter for fagområderne, og det er udvalgets opgave at samarbejde med andre foreninger/organisationer på området med interessesammenfald.
For at sikre en tæt tilknytning mellem fagudvalg og repræsentantskabet vælger Frugt,- bær- og grønt udvalget 1 repræsentant fra udvalget til Økologisk Landsforenings repræsentantskab. Denne repræsentant udpeges for en periode svarende til valgperioden i fagudvalget.
Fagudvalget har ligeledes til at opgave at synliggøre og skabe opmærksomhed omkring udvalgets og foreningens arbejde. Det kan være gennem åbne møder, temamøder, nyhedsbreve, Facebook, Økologisk Landsforenings avis og pressen generelt.
Som folkevalgt i et fagudvalg er det udvalgsmedlemmernes opgave at varetage medlemmernes interesser på fagområdet. Derfor forventes det, at fagudvalgsmedlemmerne er opsøgende i forhold til at høre, hvad andre medlemmer mener, hvad de har af faglige udfordringer mv. for på den måde at have et bredt mandat, når udvalgene skal tale medlemmernes sag. Ydermere forventes det, at udvalget bidrager til at fastholde og tiltrække nuværende og potentielle medlemmer til foreningen.
For arbejdsåret 2025-2026 er følgende primære indsatsområder omdrejningspunkt for udvalgets arbejde:
- Formidling – hvad er det økologien kan (inden for frugt- og grøntproduktionen) – diversitet, regenerative dyrkningsmetoder, forskelle på det konventionelle og økologien, foodservice, osv.
- Det politiske arbejde – for økologisk frugt- og grøntproduktion
Emner, der ikke er de primære indsatsområder, men som stadig vurderes relevante at arbejde med:
- Internationalt samarbejde, bl.a. ift. frø og NGT
- Møder og netværk i branchen – facilitering af det
Udvalget mødes flere gange årligt:
Mødedatoer 2025 (kommer snarest)
Du er velkommen til at kontakte udvalgets forperson, hvis du har input eller spørgsmål til udvalgets arbejde.
Udvalgsmedlemmer
Forperson, Frugt-, bær- og grøntudvalget
Richard de Visser
Næstforperson, Frugt-, bær- og grøntudvalget
Fredrik Sahlin
Medlem, Frugt-, bær- og grøntudvalget
Axel Månsson
Medlem, Frugt-, bær- og grøntudvalget
Bjarke Jensen
Medlem, Frugt-, bær- og grøntudvalget
Flemming Bang Andersen
Medlem, Frugt-, bær- og grøntudvalget
Helge Bülow
Suppleant, Frugt-, bær- og grøntudvalget