20. juni 2024

Høringssvar til Bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug, j.nr. 2024-5033

Økologisk Landsforening er optaget af, at landbruget reducerer sit klimaaftryk og sit aftryk i øvrigt på omgivelserne. Det indeholder blandt andet et lavere klimaaftryk fra fordøjelsen.

For at sikre, at det har en gavnlig effekt for klimaet, er det imidlertid nødvendigt at se på de samlede klimaeffekter af et tiltag.

Tilsætning af fedt til foderet kan reducere metanudledningen fra vommen, men hvis det betyder, at det fortrænger græs i foderrationen, vil det påvirke klimaaftrykket fra markdriften negativt, idet det skubber græsmarker ud af sædskiftet og dermed kan det betyde et samlet højere eller uændret klimaaftryk. Græs i sædskiftet er positivt for jordens kulstofbalance og fungerer som en kulstoflagring.

Hvis fedtkilden er via importeret fodermiddel, vil det have et klimaaftryk relateret til importen, og der hvor det dyrkes og produceres. Det samme gælder fremstilling af fodertilsætningsstoffer, der er ligeledes et aftryk fra produktionen af tilsætningsstoffet, som skal tages med i betragtning.

Der er efterhånden opnået en forståelse for, at klima og biodiversitetskrisen hænger sammen, og det er vigtigt at forholde sig til begge dele, når der vælges løsninger. Danmark har tilsluttet sig FNs biodiversitetskonvention fra 2022, som indeholder 23 delmål. Mål 14 siger, at biodiversitet skal integreres i enhver form for regulering og politik. Et kvæghold, der er forpligtet på at bruge fodertilsætningsstoffer eller fedt til foderet, vil være sværere at forene med biodiversitetshensyn. Kvæget kan bidrage til biodiversitet ved at græsse naturarealer og græsmarker i sædskiftet. Og græsmarker i sædskiftet vil fremme jordens mikroliv og altså biodiversiteten i jorden, hvilket igen er vigtigt for jordens kulstoflagrende evne.

Krav om tilsætning af fodertilsætningsstoffer og fedt vil i øvrigt have en negativ betydning for dyrevelfærden. Virkemidlerne kan påvirke dyrenes velfærd direkte ligesom det forhold, at de skal holdes på stald, for at virkemidlerne kan bruges er negativt for dyrenes liv.

Økologisk Landsforening noterer sig med tilfredshed at økologien går fri af obligatorisk krav om tilsætning af fedt, men eftersom kravet vil påvirke den generelle udvikling i landbruget, ser vi behov for at reagere på det fremsatte udkast. Lovkrav som det fremsatte vil skubbe til en strukturudvikling, der fjerner sig fra et bæredygtigt landbrug, og det er skadeligt, hvis der ikke er garanti for, at det i en samlet betragtning giver et lavere klimaaftryk

Økologisk Landsforening mener, det er vigtigt at ny regulering har fokus på den samlede effekt, og derfor skal ny regulering baseres på resultatet af et samlet klimaregnskab frem for på udvalgte tiltag.

Kravet kunne passende erstattes af et krav om, at alle malkekøer skal på græs. Det vil være et krav, der sætter en ny retning for indretningen af det danske landbrug og sikre at der leveres på flere samtidige hensyn.

Med venlig hilsen

Sybille Kyed

Vil du vide mere?

Landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Politik, Talspersoner

Sybille Kyed

Andre høringssvar