Grønne organisationer vil fremtidssikre dansk landbrug
Ni grønne organisationer udgav i november 2023 rapporten ’Fra foder til føde II’, der viser, hvordan dansk landbrug og fødevareproduktion kan se ud, når Danmark skal være en del af en verden, der holder sig inden for de planetære grænser og leve op til alle nationale og internationale aftaler, som politikerne har forpligtet sig til.
Rapporten indeholder en beregning af, hvordan den danske landbrugs- og fødevareproduktion kan se ud, for at vi som land respekterer planetens naturressourcegrundlag - udtrykt som planetære grænser. Danmark skal derfor overholde den danske klimalov, Paris-aftalen og andre bindende målsætninger inden for vandmiljø, natur, biodiversitet, dyrevelfærd og drikkevand.
Med de ændringer, som rapporten italesætter, vil Danmark i 2040 stå med et landbrug og en fødevareproduktion, hvor der bliver produceret mad til mindst samme antal mennesker som i dag samtidigt med, at pladsen til natur fordobles, arealet med skov bliver større og landbrugsdyrene anerkendes som levende og sansende væsner, som Dyrevelfærdsloven kræver det.
Rapporten peger også på, at hvis vi i fællesskab sørger for at efterleve de officielle kostråd med flere planter og mindre kød, vil det hjælpe landbruget med omstillingen og bane vej for eksport af nye typer fødevarer. Til det formål er der allerede politiske initiativer på bordet som fx. oprettelse af Plantefonden, og 'Fra foder til føde II' peger på flere mulige tiltag til omstilling af markedet. Det er i tillæg til hjælp til gældsafvikling i landbruget og erstatning for at ophøre med at dyrke jorden.
'Fra foder til føde II' er ment som inspiration og debatoplæg til regeringen, der har indkaldt til grøn trepart på landbrugsområdet i foråret 2024 om en klimaafgift på landbruget.
Er du interesseret i et overblik over 'Fra foder til føde II', kan du læse en kort opsummering fra rapporten i sammenfatningen herunder.
Fakta om 'Fra foder til føde II'
De ni grønne organisationer bag rapporten ‘Fra foder til føde II’ er Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Vegetarisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, Foreningen for Regenerativt Jordbrug, Foreningen Klimabevægelsen i Danmark, Greenpeace, Rådet for Grøn Omstilling, World Animal Protection og Økologisk Landsforening. ‘Fra foder til føde II’ er en opfølgning på rapporten ‘Fra foder til føde’, der udkom i 2020.
'Fra foder til føde II' er en opfølgning på rapporten 'Fra foder til føde', der udkom i 2020.
Økologisk Landsforening arbejder for en grønnere fremtid
Støt vores politiske arbejde ved at blive medlem.